După alegerile locale de la 16 mai, în satul Vişineşti din raionul Cantemir, e zarvă mare. Din Ziarul de Gardă aflaţi cum a fost posibil ca un fost şef de închisoare să devina primar chiar după ce a fost condamnat pentru abuz in serviciu şi anume – a torturat un deţinut.
Tot acolo găsiţi şi reacţii ale experţilor la rezultatul alegerilor locale in care comuniştii au luat 4 mandate din 7. Spre exemplu Igor Muteanu, directorul Institutul „Viitorul” vă îndeamnă, să nu intraţi în panică, pentru va avea loc al doilea tur în alte 8 localităţi, aşa că declaraţiile pătimaşe ale lui Iurie Muntean că (co)muniştii au câştigat - sunt foaie verde.
În Timpul, Constantin Tănase critică ziarul care a criticat alte ziare: „Cât timp vulturul de la Bucuria, Tarlev, cel cu ochi adânci şi plini de suferinţe statale, îi lingea cizmele generalului sovietic, „Moldova Suverană” îl prezenta ca pe un geniu al gândirii economice moderne. Când acesta s-a desprins de general, aceeaşi „Moldova Suverană” l-a declarat drept un prost, total şi integral, în capul căruia e întuneric ca… într-o nucă.
Timpul a intrat in posesia corespondenţei oficiale a fostei guvernări. De acolo reiese că Institutul de Integrare Europeană şi Ştiinţe Politice a fost creat de fapt sub „blagoslovirea” lui Vladimir Voronin. Institut care ar fi adăpostit in posturi de şefi foştii miniştri de educaţie şi cultură.
Dacă economia merge mai bine, de ce trăim mai rău? E întrebarea pe care o pune Vlad Bercu în Economist-ul de azi. Paradoxal, dar chiar şi în perioada în care Moldova avea creşteri ale economiei de 7%, peste jumătate din populaţie spunea că lucrurile merg într-o direcţie greşită. Poate, în genere, calitatea vieţii nu depinde de faptul daca creşte sau nu economia ? – este a doua întrebare pe care o pune Vlad Bercu.
În Jurnal de Chisinau, in rubrica Scrisori din casa de nebuni, Ion Buraga decât să răspundă, preferă şi el adreseze întrebări. De ce se crede că un comunist nu citeşte decât Manifestul PCRM? Poate că Muntean l-a citit în taină pe Creangă şi Eminescu, poate că a strâns semnături pentru alfabetul latin, poate că a fost cu părinţii la Podul de Flori şi a plâns în secret la arborarea tricolorului pe batimentul preşedinţiei.
Tot în Jurnal de Chisinau, Petru Bogatu scrie că Victor Ianukovici, cedând Rusiei Sevastopulul până în anul 2042, a obţinut nu numai ieftinirea gazelor ruseşti. În Ucraina intră şi businessul, şi diviziile Rusiei. Cele două state devin iar aliate. Şi nu încape îndoială că ele se vor coaliza împotriva României şi Republicii Moldova.