23.05 - București: Ramificaţiile „româneşti” ale cazului Constea

Eternelle et fascinante Roumanie

Procuratura generală a finalizat sau este pe punctul de a finaliza alte cinci dosare legate de persoane care par să fi fost implicate în afaceri cu Adrian Costea. În 3 dosare, parchetul şi-a definitivat rechizitoriul.

23 mai 2000

Actualitatea românească. (Moderator: Radu Călin Cristea; corespondent: Sabina Fati)

Ramificaţiile „româneşti” ale cazului Constea
.

Comisia rogatorie şi-a încheiat audierile, informaţiile obţinute au fost înaintate judecătorilor francezi, care instrumentează dosarul împotriva omului de afaceri Adrian Costea.

La Bucureşti, procuratura generală a finalizat sau este pe punctul de a finaliza alte cinci dosare legate de persoane care par să fi fost implicate în afaceri cu acelaşi Adrian Costea. În 3 dosare, parchetul şi-a definitivat rechizitoriul. Este vorba de dosarul legat de albumul „Eterna şi fascinanta Românie”, la operaţiuni de comerţ cu produse agroalimentare, derulate prin AgroHolding SA şi la afaceri cu carburanţi, desfăşurate de StarTradingInvest.

În dosarul albumului publicitar, este deja judecat fostul preşedinte al Bancorex; mai sunt învinuiţi Viorel Hrebenciuc, fost secretar general al guvernului, Mihai Ungheanu, secretar general adjunct şi Dan Nicolae Fruntelată, secretar de stat, şef al departamentului informaţii publice, toţi trei membri ai guvernului Văcăroiu.

Au început cercetări şi în cazul celor peste 120 de tone de tipărituri, realizate în Franţa de Adrian Costea şi utilizate în campania electorală din 1996 de Ion Iliescu şi PDSR. Este vorba de un import de 5 miliarde de lei pentru care nu au fost plătite taxe vamale şi TVA,

Urmează dosarul Bancorex, acela al comerţului cu produse agroalimentare şi cel legat de exportul de motorină. Cu excepţia dosarului privind materialele electorale, toate au fost deschise înainte de venirea judecătorilor francezi la Bucureşti.