Budapesta: un proiect legislativ de coloratură naționalistă

Palatul Parlamentului la Budapesta

Doi proeminenți membri au fracțiunii FIDESZ au inițiat un proiect de lege conform căruia, data de 4 iunie va fi declarată Ziua Unității Naționale.

Nu a trecut nici măcar o săptămână de la prima întrunire a noului Parlament de la Budapesta şi iată, o nouă inițiativă legislativă vine să confirme coloratura pronunțat naționalistă a viitorului guvern maghiar. Spun „guvern viitor” deoarece oficial guvernul format de partidul FIDESZ sub conducerea lui Viktor Orbán va depune jurământul abia la 29 mai.

După ce a fost repede inițiată legea menită să confere cetățenie ungară membrilor minorității maghiare din țările vecine, la 20 mai doi proeminenți membri au fracțiunii FIDESZ au inițiat un proiect de lege conform căruia, data de 4 iunie va fi declarată Ziua Unității Naționale. Cum FIDESZ dispune în Parlament de o majoritate covârşitoare de peste două treimi, desigur că inițiativa va deveni rapid lege. Este, de altfel, şi scopul inițiatorilor ei, deoarece la 4 iunie anul acesta se vor împlini 90 de ani de la data la care Ungaria a fost forțată să semneze la Trianon acordul prin care pierdea două treimi din teritoriul şi din populația sa în urma înfrângerii suferite de Austro-Ungaria în Primul Război Mondial.

Deşi oficial inițiativa aparține deputaților László Köver şi Zsolt Semjén, sugestia ei provine de la partidul ultranaționalist Jobbik, intrat pentru prima oară în legislativ în urma recentelor alegeri. De altfel, Jobbik s-a grăbit să declare că se vede îndreptățit să considere adoptarea legii drept un success propriu. În proiectul de lege se afirmă că injustețea Tratatul de la Trianon apasă asupra conştiinței națiunilor din centrul şi estul Europei. „Coeziunea națiunii maghiare, totuşi,” se afirmă în continuare, „rămâne o realitate ce trece peste granițe, constituind elementul definitoriu al identității lor personale şi comunitare.”

Încercările de a rezolva problemele create de tratat, se mai afirmă în proiect, au eşuat una după cealaltă, iar soluția acestora poate fi găsită numai într-o cooperare între state democratice, bazată pe libertatea individuală cât şi pe dreptul națiunilor la autodeterminare. Sub lozinca „Trecut Maghiar-Viitor Maghiar”, la 4 iunie se va desfăşura la Budapesta o procesiune memorială unde organizatorii, Federația Intelectualilor Creştin-Democrați şi Forumul Unității Civice, ambele afiliate FIDESZ-ului, vor cere înlocuirea prevederilot Tratatului de la Trianon cu un alt tratat referitor la Bazinul Carpatic.

Între timp, în cursul săptămânii trecute, a continuat schimbul de replici tăioase între Orbán şi premierul slovac Robert Fico referitor la legea cetățeniei. Este interesant însă să constatăm că Bucureştiul nu se alătură deocamdată Bratislavei în condamnarea acestui proiect. Preocupați de problema supraviețuirii guvernului Boc în contextul acordului cu Fondul Monetar Internațional care a stârnit atâtea proteste, guvernanții de la Palatul Victoria şi mai ales de la Cotroceni pur şi simplu nu îşi pot permite luxul de a pierde sprijinul parlamentar al partenerului de guvernare UDMR. Preşedintele acestei formațiuni, Béla Markó, afirma zilele trecute că este vorba de o doleanță mai veche a maghiarilor din țările învecinate Ungariei. Mai tranşant, Ministrul Culturii Kelemen Hunor a spus: „Noi am susținut de foarte mult timp acest proiect. Aşa cum România acordă cetățenie celor din Republica Moldova, acelaşi lucru se va întâmpla şi cu maghiarii din România”