FNI este un fond de investitii cu risc. Cînd aştepţi numai într-un an triplarea sumei depuse, nu se poate să pretinzi inocenţă în privinţa riscurilor legate de nişte investitii care pot aduce, în caz de reuşită, un asemenea inimaginabil profit.
30 mai 2000
Actualitatea Românească: opinii, analize, comentarii. (Moderator: Radu Calin Cristea; Comentariu: Horia Roman Patapievici).
„Fotbal cu capete tăiate.”
„Lucrurile murdare pe care si le fac politicienii unii altora, prezinta urmatoarele caracteristici: toata lupta dintre politicieni are drept scop sa convinga opinia publica de valoarea unuia si de nulitatea celuilalt. Este o lupta retorica, avînd drept spectatol si judecator ultim, publicul. A doua trasatura este aceea ca lupta politica este una esentialmente de ring. Publicul nu ia parte la lupta, iar loviturile pe care le schimba între ei politicienii, nu antreneaza, în mari batalii de mase si publicul. Aceasta este situatia normala.(...)
„Să privim acum cele doua cele mai recente scandaluri publice: afacerea Costea şi prăbuşirea FNI. Ziaristii care fac in presa politica PDSR-ului, mă gîndesc aici în special la Ion Cristoiu şi la Marius Tucă, au afirmat încă de la începutul scandalului că justiția franceză a declanşat ancheta la inspiraţia puterii de la Bucuresti. Altfel spus, că preşedintele Constantinescu a tras sforile pentru a lovi, prin intermediul escrocheriilor şi ilegalităţile comise de Adrian Costea, în Ion Iliescu şi PDSR.”
(...) Toate acestea sunt fapte, nu inventii. Prin urmare, darea acestor lucruri în vileag este, oricum, salutară, deoarece tot falimentul Bancorex a fost preluat de datoria publică şi fiecare dintre noi plăteşte ilegalităţile PDSR cu vîrf şi îndesat, fără a fi fost întrebat de nimeni, dacă doreşte ori nu, să finanţeze din buzunarul propriu acest partid.”(...)
„Cu totul altfel stau lucrurile în prabuşirea FNI. Si, mai recent, în cazul încercării de a precipita prabuşirea BCR. FNI, este, cum ştim cu toţii, nu o bancă. Ci, un fond de investitii cu risc. Cînd aştepţi numai într-un an triplarea sumei depuse, nu se poate să pretinzi inocenţă în privinţa riscurilor legate de nişte investitii care pot aduce, în caz de reuşită, un asemenea inimaginabil profit. Acesta este un lucru.
Al doilea este că şi acest fond de investitii, ca si o bancă, are viaţă atîta timp cît oamenii îi acordă încredere. Prin natura activităţii sale, care pretinde circulaţia banilor, nici un fond de investitii nu posedă lichidităţi capabile să asigure retragerea simultană şi imediată a tuturor depozitelor. Prin urmare, există o puternică sugestie că începutul prabuşirii fondului, la Cluj, care prin primarul său extremist e acum un fief al PRM-ului, e consecinta unei manevre politice. Sugestia a fost confirmată de recenta criză de încredere în care a fost aruncată BCR, o bancă despre care putem spune, fără metaforă că, dacă ea se prabuşeşte, Romania se prabuşeşte. Există deja informaţii că în cazul BCR, criza de încredere este rezultatul unei campanii telefonice, prin care depunătorii la BCR au fost avertizaţi că dacă nu îşi retrag banii în cel mai scurt timp, îi vor pierde pe toti.” (...)
„Dacă în cazul FNI vina poate fi dată şi pe ilegalităţile comise de managerii fondului, în cazul BCR vina aparţine integral unor iniţatori politici. Spun politici, deoarece scopurile destabilizării sistemului financiar sunt clar politice. De ruinarea lui au a profita forţele politice extremiste, indiferent de partidele aflate acum în opozitie, unde acestea şi-ar fi găsit adapost si reprezentare.
Este limpede că acest tip de manevra, discreditarea adversarului politic prin atragerea ţării pe care acesta vremelnic o conduce, într-un colaps economic de proporţii încalcă regulile luptei politice normale şi, în plus, prin proporţia distrugerilor, frizează demenţa. Să antrenezi zeci de mii de oameni în ruină şi faliment doar pentru a da o lovitură adversarului tău politic este atît de enorm încit adjectivul nimerit îmi scapă”.