01.06 - Chișinău: Tensiuni între liderii PPCD și președintele Parlamentului

Iurie Roșca

Dumitru Diacov a adresat 29 aprilie, o scrisoare Guvernului, fără a o înregistra la Cancelaria Parlamentului, prin care solicita să se acorde vacanţă fiscală pe un termen limitat la plata accizelor pentru 3 082 tone de motorină, afirmînd că motorina este expediată de Guvernul Turciei ca ajutor umanitar Autonomiei Găgăuze.

1 iunie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Tensiuni între liderii PPCD și președintele Parlamentului.

Dan Ionescu: Să trecem acum la desfăşurările din Legislativul de la Chişinău, unde au reizbucnit astăzi tensiunile mai vechi dintre liderii Partidului Popular Creştin-Democrat şi preşedintele Parlamentului, Dumitru Diacov. Relatează corespondentul nostru, Sergiu Praporşcic
.

Deputaţii creştin-democraţi au cerut astăzi demisia preşedintelui Parlamentului, Dumitru Diacov, pe care l-au acuzat de depăşirea competenţelor şi de abuz de putere. Liderul Partidului Popular Creştin-Democrat, Iurie Roşca, a declarat de la tribuna Parlamentului, că Dumitru Diacov a adresat, pe data de 29 aprilie, o scrisoare Guvernului, fără a o înregistra la Cancelaria Parlamentului, prin care solicita să se acorde vacanţă fiscală pe un termen limitat la plata accizelor pentru 3 082 tone de motorină. În scrisoare se afirmă, că motorina este expediată de Guvernul Turciei ca ajutor umanitar Autonomiei Găgăuze. Astfel, potrivit lui Roşca, în Republică au fost importate trei mii tone de motorină, fără plata accizelor şi a TVA-ului, ceea ce contravine legii bugetului şi legislaţiei fiscale.

Creştin-democraţii au mai cerut demisia şi viceprim-ministrului Valeriu Cosarciuc, care a autorizat intrarea în Republică a motorinei şi a şefului Departamentului vamal, Andrei Stratan, care, potrivit lui Iurie Roşca, a executat dispoziţia lui Cosarciuc, încălcând astfel legislaţia în vigoare. Iurie Roşca i-a mai reproşat lui Dumitru Diacov, că n-a anunţat Parlamentul despre faptul, că a expediat scrisoarea menţionată.

Iurie Roşca: „Sunt surprins de faptul, că domnul Dumitru Diacov n-a recunoscut existenţa scrisorii în momentul, când s-a dezbătut problema respectivă, pentru prima dată în Parlament, ceea ce mă face să cred, că a făcut-o în mod deliberat, înţelegând că a comis o ilegalitate. Pornind de la cele expuse şi având în vedere faptul, că în ultimii 10 ani un asemenea mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu, prin depăşirea competenţelor şi prin abuzul permanent în funcţie a devenit o proastă tradiţie şi având în vedere faptul, că asemenea acţiuni trebuie sancţionate fără nici un fel de ezitare, cer demisia preşedintelui Parlamentului, Dumitru Diacov.”

În replică, preşedintele Parlamentului, Dumitru Diacov, a declarat, că acuzaţiile lui Iurie Roşca au tentă electorală: „Este o problemă mai mult politică, din punctul meu de vedere. Nu este de mirare deloc că domnul Roşca a ieşit astăzi. Eu la ziua semnării scrisorii eram absolut convins, că anume domnul Roşca o să comenteze, o să discute, o să facă haz de necaz în problema dată. Eu vreau să vă spun, că eu absolut conştient am semnat această scrisoare, nu am făcut absolut nici un secret dintr-însa.”

Să menţionăm că Parlamentul a examinat problema motorinei într-o şedinţă anterioară şi deputaţii au convenit să nu permită intrarea acesteea în Republică, fără plata impozitelor, chiar dacă se va dovedi că motorina este un ajutor acordat de către Turcia Autonomiei Găgăuze. Solicitat de deputaţi să explice gestul său, Dumitru Diacov a spus, că a semnat scrisoarea pentru a nu admite ca Autonomia Găgăuză să plătească amenzi pentru stocarea combustibilului la Galaţi. Propunerea creştin-democraţilor de a-l demite pe preşedintele Parlamentului, Dumitru Diacov, a fost susţinută de deputaţii independenţi.

Deputatul Dumitru Pulber: „Într-adevăr este o încălcare grosolană a legii. De 10 ani încoace ţara este condusă nu prin lege, dar prin telefon, prin scrisori, prin indicaţii ilegale, asemenea cum a făcut-o domnul Diacov cu Cosarciuc. Personajul principal în acea încălcare de lege, de care s-a vorbit aici detaliat îl consider pe domnul Diacov şi Cosarciuc şi de atâta e logic de a fi pusă întrebarea de demisonare a unuia şi a altuia.”

Să menţionăm, că preşedintele Parlamentului, Dumitru Diacov, care este şi liderul Partidului Democrat, ar fi putut să fie demis astăzi, dacă această propunere ar fi susţinut-o şi parlamentarii comunişti. Pentru demiterea preşedintelui Legislativului sunt necesare 68 de voturi. Liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, nu a luat atitudine în privinţa lui Diacov, ci a propus ca acest caz să fie examinat de Comisia juridică a Parlamentului. Parlamentul nu a luat o hotărâre nici în problema scutirii de taxe vamale a importului de motorină destinată Autonomiei Găgăuze. Se pare, însă, că majoritatea deputaţilor nu vor să creeze prin aceasta un precedent. Chestiunea în cauză urmează să fie discutată mîine în plenul Legislativului.

Din Chişinău, Sergiu Praporşcic, pentru Radio Europa Liberă.

*
Dan Ionescu: Referitor la aşa-zisul scandal al motorinei pentru Gagauz-Yeri să menţionăm, că preşedintele Adunării populare a Găgăuziei, Mihail Chendeghelean, a declarat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, ţinută la Chişinău, că preşedintele Petru Lucinschi şi unii deputaţi, mai ales aceia din fracţiunea comunistă, i-au dat asigurări că mîine Legislativul va vota scutirea de taxe a donaţiei de motorină, acordată Comratului de către Guvernul Turciei.

O altă regiune cu probleme serioase, deşi de altă natură, rămâne zona Palanca. În semn de protest faţă de intenţia autorităţilor de la Chişinău de a ceda Ucrainei o porţiune din autostrada din apropierea localităţii, locuitorii satului Palanca au blocat, începând de ieri, şoseaua care leagă satul cu centrul judeţean.