Reprezentanţii tututor grupurilor parlamentare, prezenţi astăzi la întâlnirea cu locuitorii Palancăi, au promis că-i vor convinge pe colegii lor din Parlament să nu ratifice tratatul cu Ucraina.
7 iunie 2000
Actualitatea în Republica Moldova.
Comisia parlamentară de securitate în vizită la Palanca.
Dan Ionescu: Apropiata vizită în Republica Moldova a preşedintelui rus Vladimir Putin a atras atenţia comentatorilor străini. Într-unul din aceste comentarii, dat publicităţii miercuri, analistul Aşcold Cruşelnitschi de la Radio Europa Liberă-Radio Libertatea îşi exprimă speranţa, că vizita va duce la progrese în soluţionarea diferendumului transnistrean şi la onorarea de către Federaţia Rusă a angajamentelor privitoare la retragerea trupelor şi armamentului de pe teritoriul Republicii Moldova.
După ce face un scurt istoric al evenimentelor de la Nistru din 1992 şi al celor opt ani de negocieri, lipsite de succes, care au urmat între Chişinău şi Tiraspol, Cruşelnitschi dă o imagine al stadiului actual al tratativelor dintre cele două părţi şi al eforturilor de mediere, depuse de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa. Autorul citează pe larg recentele declaraţii ale şefului misiunii OSCE la Chişinău, William Hill, în care acesta a constatat, că evacuarea trupelor şi muniţiilor urse, promise la summitul de la Istanbul, a rămas de fapt un simplu deziderat. În încheiere, Crushelnitschi notează, că o echipă de diplomaţi din Norvegia, Austria, Marea Britanie, Canada şi Republica Cehă, a plecat astăzi la Tiraspol, pentru a studia cauzele acestui impas. Concluzia este că „cheia soluţionării separatismului transnistrean o deţine Putin însuşi. Acţiunile, pe care el le va întreprinde în Moldova, ar putea deci oferi un indice important asupra felului, în care intenţionează să folosească puterea Rusiei.”
Şi acum să trecem la primul din subiectele anunţate. O delegaţie, formată din deputaţi aparţinând diferitelor fracţiuni din Parlament, s-a deplasat astăzi la Palanca, pentru a se informa mai îndeaproape despre cauzele situaţiei tensionate din regiune. La faţa locului s-a aflat şi corespondentul nostru, Sergiu Praporşcic, care ne-a transmis următorul reportaj.
Membrii Comisiei parlamentare pentru securitatea statului şi asigurarea ordinii publice au cerut tragerea la răspundere penală a persoanelor, care au încheiat tratatul de delimitare a frontierelor cu Ucraina. Amintim, că documentul prevede transmiterea în proprietate ţării vecine a unei porţiuni de aproape opt kilometri a autostrăzii Odesa-Reni, în regiunea localităţii Palanca.
Membrii comisiei s-au deplasat astăzi la Palanca, unde au constatat, că autorităţile ucrainene au mutat frontiera în adâncul teritoriului Republicii Moldova cu de la sine putere. Totodată, ei au confirmat declaraţiile anterioare ale pălăncenilor, potrivit cărora, pichetul de grăniceri şi vama ucraineană se află pe teritoriul moldovenesc. Mai mult: grănicerii ucraineni percep taxe vamale de la cetăţenii Republicii Moldova, care-şi prelucrează terenurile aflate între şosea şi hotarul de Est şi de Sud cu Ucraina, care a ajuns să controleze astfel ilegal peste 900 de hectare din teritoriul Republicii.
Deputaţii de la Chişinău au avut şi o întrevedere cu locuitorii din Palanca şi satele învecinate. În cadrul ei, primarul comunei, Ion Voloh, a spus, că localnicii vor relua acţiunile de protest dacă tratatul va fi ratificat de către Parlament. În opinia sa, preşedintele Petru Lucinschi, care a semnat tratatul, se face vinovat de încălcarea Constituţiei.
Ion Voloh: „Aproape toţi, dacă nu spunem o sută de procente din cei prezenţi, au arătat că ceea ce se face contravine Constituţiei. Şi anume Constituţia, în articolul trei, spune că teritoriul Moldovei este inalienabil şi pur şi simplu nu pooate fi înstrăinat. În cazul dat, prin acest tratat se înstrăinează o parte din teritoriul Moldovei, adică se încalcă Constituţia. Încalcă Constituţia cei care au semnat acest tratat. Deci preşedintele Republicii Moldova, cel care a jurat pe Constituţie, care este garantul Constituţiei, a iscălit pentru transmiterea acestui drum.”
Preşedintele Comisiei parlamentare pentru securitatea statului, Maria Postoico, deputat pe listele Partidului Comuniştilor, a cerut „tragerea la răspundere penală a celor care au încheiat tratatul cu Ucraina.” Declaraţia reprezentantei comuniştilor survine la puţin timp, după ce grupul ei parlamentar îşi reconfirma poziţia în legătură cu tratatul, pronunţându-se în favoarea ratificării lui.
Maria Postoico: „Probabil a fost neînţelegeri. Eu nu exclud faptul ista. Trebuie să-i tragem la răspundere pe acei care au făcut aceasta. Cei care au dus negocierile pentru a încheia acest tratatat să fie traşi la răspundere, la răspundere penală.”
Acest punct de vedere a fost exprimat şi de liderul Partidului Popular Creştin-Democrat, Iurie Roşca. El spune, că principalul vinovat de apariţia acestei probleme este preşedintele Petru Lucinschi.
Iurie Roşca: „Petru Lucinschi, pe urmă ministrul de Externe, Tăbăcaru Nicolae, care a parafat acest document. Guvernul Sturza, îmi pare rău, care prin hotâre de Guvern a aprobat transmiterea acestui document spre Parlament, Nicolae Andronic, ca viceprim-ministru şi şef de delegaţie la Kiev, la negocieri. Şi Alexei Andrievschi, ambasadorul Republicii Moldova la Kiev.”
În alt context, Iurie Roşca a calificat semnarea şi parafarea tratatului cu Ucraina drept „vânzare de ţară”: „Nici odată în istorie, teritoriul naţional nu se cedează decât în trei situaţii: ameninţarea cu aplicarea forţei militare din partea unui stat mai puternic, aplicarea forţei militare, adică pierderea unui război şi în urma pierderii războiului statul respectiv care este învins este forţat şi i se ia o bucată din teritoriu, şi a treiea variantă este vânzarea de ţară. Mie mi se pare că în situaţia asta noi avem de aface cu a treia variantă. Pentru acest tratat s-au luat bani.”
Şi vicepreşedintele Parlamentului, Vladimir Ciobanu, deputat pe listele Partidului Renaşterii şi Concilierii, s-a declarat solidar cu pălăncenii şi cu deputaţii, care au cerut tragerea la răspundere a celor care au încheiat tratatul cu Ucraina: „Vă spun mulţumesc pentru susţinere. Cel puţin pentru susţinerea celor care nu au admis încă o lună în urmă să se voteze tratatul ista, care este plin de întrebări şi noi pe parcursul unei luni de zile la o bună parte din ele am răspuns. Dacă vom fi solidar care suntem aici deputaţi, vom trage la răspunderte pe cei care au admis greşeala asta. Dacă vom fi solidari. Chem colegii mei din toate fracţiunile să manifestăm şi să asigurăm propunerea asta. Nu-i vorba ca să-i punem la perete. Pur şi simplu omul trebuie să ştie, că el e vinovat, că el a admis, a comis încălcarea statală, care a dus la prejudicii, la prejudicii, printre altele, politice.”
Să menţionăm, că reprezentanţii tututor grupurilor parlamentare, prezenţi astăzi la întâlnirea cu locuitorii Palancăi, au promis că-i vor convinge pe colegii lor din Parlament să nu ratifice tratatul, care, de altfel, deja a fost votat de Parlamentul Ucrainei.
Din Chişinău, Sergiu Praporşcic, pentru Radio Europa Liberă.