8.06 - București: Presa internațională despre alegerile din România

Suddeutsche Zeitung: „Românii constată cu amărăciune, că nici foştii şi nici anticomuniştii nu sunt în stare să scoată ţara din mizerie.”

8 iunie 2000

Actualitatea românească
. (Moderator: Radu Călin Cristea; redactor: Ileana Giurchescu).

Presa internationala despre alegerile din România.

„Comuniştii, neocomuniştii, foştii comunişti – aceşti rămân actorii principali care, în opinia analiştilor occidentali, revin în forţă după alegerile locale”.

În cotidianul german Sueddeusche Zeitung, Katrin Lauer constată nu numai victoria zdrobitoare a stângii dar şi faptul că „Ion Iliescu nu mai trebuie să se ocupe de campania electorală. I-o fac Emil Constantinescu şi Convenţia democrată, prinşi în lupte interne intense”. Electoratul s-a săturat de certurile din guvernul de coaliţie, continuă SZ, la care se adaugă faptul că Emil Constantinescu şi-a permis să pună în fruntea unei ţări cu o economie slabă, doi premieri slabi: Victor Ciorbea şi Radu Vasile.

Se adaugă o serie de scandaluri financiare majore, intre care FNI, care au zdruncinat şi mai mult încrederea electoratului în capacitatea statului de a îl proteja de speculanţi.

„Românii constată cu amărăciune, că nici foştii şi nici anticomuniştii nu sunt în stare să scoată ţara din mizerie.” Între stânga şi dreapta există însă o deosebire majoră: în politica externă.