9.06 - București: Alegerile locale şi legea privind deconspirarea Securităţii

Gabriel Andreescu

Colegiul CNSAS care a şi prezentat primele rezultate din cercetarea arhivelor fostei Securităţi: 7 candidaţi la primăria generală a Bucureştilor au fost colaboratori ai fostei Securităţi.

9 iunie 2000

Actualitatea românească. (Moderator: Sabina Fati; Comentariu: Gabriel Andreescu).

Alegerile locale şi legea privind deconspirarea Securităţii.”

În perioada alegerilor locale a început să funcţioneze şi Colegiul CNSAS care a şi prezentat primele rezultate din cercetarea arhivelor fostei Securităţi: 7 candidaţi la primăria generală a Bucureştilor au fost colaboratori ai fostei Securităţi.

Marcian Bleahu, din partea Federaţiei ecologiste române, fost ministru al mediului; Mihai Bărbuliceanu, partidul socialist; Mihai Marmara de la Convenţia ecologică; Paul Mirceascu de la partidul liberal-monarhist şi Ioan Popescu Ruşavăţ, de la partidul Alternativa verde.

S-a confirmat şi apartenenţa lui Pavel Coruţ, candidatul Vieţii româneşti, la direcţia a patra a departamentului securităţii. Din cei numiți, majoritatea sunt obscuri.

Comunicatul CNSAS a ridicat imediat întrebări şi contestaţii. O primă întrebare este dacă sunt pasibile cu pedeapsa persoanele care au candidat deşi colaboraseră cu Securitatea ? Legea spune că declaraţia se face pe proprie răspunde, un fals este pedepsit conform codului penal. Rămâne de văzut dacă legea penală se va aplica.

Pe de altă parte, cei deconspiraţi au reproşat Colegiului CNSAS că nu au fost avertizaţi înainte ca numele lor să fie date publicităţii – deci, potrivit legii accesului la propriul dosar, nu au avut şansa se a-şi retrage candidatura, oprind publicarea numelor lor. Colegiul a încălcat legea, ceea ce riscă să-i pună de la bun început numele şi renumele sub semnul întrebării.

O altă problemă este modul cum s-au făcut evaluările, faptul că din declaraţia Colegiului reiese că nu CNSAS le-a făcut ci SIE si restul instituţiilor care au pus la dispoziţie dosarele. Or, legea cere CNSAS să lucreze direct cu arhiva. Motiv pentru care Colegiul ar trebui acum să dea în judecată instituţiile care nu i-au dat acces liber si direct la dosare.