Campania de diplomație publică a lui Mahmud Abbas în Statele Unite

Președintele Barack Obama la întîlnirea cu liderul palestinian Mahmud Abbas la Casa Albă

Abbas a participat la un dineu cu lideri ai comunității evreilor americani, a fost intervievat pentru canalul PBS de către un cunoscut ziarist, Charlie Rose și a rostit o alocutțune la Institutul Brookings.

Dupa intilnirea de la Casa Alba cu presedintele Obama, liderul Palestinian Mahmoud Abbas s-a lansat intr-o campanie de diplomatie publica, la Washington. Ce a cuprins agenda lui Abbas ne spune in continuare corespondentul Europei Libere in capitala americana, Valeriu Sela.

Mahmoud Abbas a participat la un dineu cu lideri ai comunitatii evreilor americani, a fost intervievat pentru canalul PBS de catre un cunoscut ziarist, Charlie Rose si a rostit o alocutiune la Institutul Brookings. Este pentru prima oara cind dl. Abbas are o astfel de prezenta publica in capitala Statelor Unite, asa cum a remarcat la Brookings fostul ambasador american in Israel, Martin Indyk, care este vice-presedintele think-tankului.

Mesajul liderului palestinian la toate aceste intilniri a fost ca este un partner rezonabil si bine intentionat in procesul de pace, atit pentru Casa Alba cit si pentru guvernul lui Benjamin Netanyahu. Abbas a prezentat propunerile sale pentru iesirea din impas. „Acum dorim sa gasim solutii in doua chestiuni—frontierele si securitatea” – a spus el la Institutul Brookings. Mahmoud Abbas a mai aratat ca daca premierul Netanyahu este de acord cu cele doua prioritati, atunci acordul negociat in 2007-2008 cu fostul premier israelian, Ehud Olmert poate servi drept baza de plecare, in negocieri directe.

Ambasadorul Indyk a amintit ca in Occident se stie ca Abbas nu a acceptat propunerea lui Olmert, care avea la baza frontierele din 1967 si anumite schimburi de teritorii, la care liderul palestinian a replicat ca negocierile erau inca in desfasurare atunci cind Olmert a fost obligat sa demisioneze, in urma unor acuzații de coruptie. Fostul deputat democrat Robert Wexler a declarat, dupa intilnire, ca Abbas este de acord cu ideea avansata de Netanyahu ca un stat palestinian sa fie demilitarizat. Wexler a continuat, „Abbas accepta dreptul evreilor de a trai in Israel si conexiunea lor cu teritoriul avind Ierusalimul drept capitala”. In calitatea sa de presedinte al Centrului pentru Orientul Mijlociu, Wexler a gazduit dineul in onoarea lui Mahmoud Abbas in prezenta a numerosi demnitari americani. La acest dineu au fost prezente cele mai importante organizatii evreiesti din America.

Intrebat de ce nu se angajeaza in convorbiri directe cu Israelul, liderul palestinian a evitat de doua ori sa raspunda dupa care a spus ca atita timp cit administratia Obama a cerut Israelului sa inceteze extinderea asezarilor evreiesti si asta nu s-a intimplat, cum putea partea palestiniana sa reactioneze? Abbas a lasat sa se inteleaga ca daca lucrurile evolueaza bine, in circa doua luni ar putea fi demarate convorbiri directe.