International Task Force preferă comemorarea separată a victimelor comunismului și hitlerismului
La Ierusalim s-a desfasurat incepand cu ziua de 12 cea de-a 7 conferinta internationala privind educatia Holocaustului si memoria, fiind vorba despre un eveniment care este alaturat Conferintei Internationale a Task Force-ului, organizatie care se ocupa cu memoria Holocaustului.
Ieri am avut ocazia sa ne intalnim cu 3 supravietuitori ai Holocaustului, iar aceasta intalnire a marcat in mod deosebit intregul public prezent. Poate ca cel mai important lucru a fost prezentarea facuta de catre Roman Frister, care, confruntat cu intrebarea daca a existat sau nu solidaritate intre evreii inchisi in aceste lagare de concentrare. A dat urmatorul raspuns: Am fost impreuna cu tatal meu, care nu a rezistat foarte mult. L-am gasit cu o jumatate de bucatica de paine in mana. Mi-am spus ca daca i-o voi lua, batranul isi va da seama imediat ca va muri. Deci i-am lasat-o. Am fost rechemat dupa cateva ore. Batranul nu mai era, si nici painea. Si atunci mi-am dat seama ca intr-un asemenea loc, pentru a supravietui, ori devii lup, ori nu supravietuiesti.
Tot ieri a avut loc o discutie infierbantata in legatura cu decizia Consiliului European de a sarbatori la 23 august o zi care sa marcheze toate victimele totalitarismului. Concluzia a fost ca International Task Force pentru Holocaust se impotriveste sarbatoririi acestei zile impreuna, la 23 august, deoarece aceasta zi este folosita in mod clar, mai ales in tarile baltice, pentru a putea, mai apoi, evita punerea in fata justitiei a putinilor supravietuitori dintre acei care se mai fac vinovati de a fi participat la Holocaust.
Nu va exista impotrivire pentru a marca impreuna o zi a totalitarismului, dar se va prefera o zi in care sa se marcheze separat victimele comunismului si victimele hitlerismului, fara a se folosi cuvantul „totalitarism”, care este ambiguu. Ar fi de preferat sa se schimbe data acestei zile de la 23 august la o alta data mai propice, de exemplu ziua izbucnirii revolutiei din Ungaria.
23 august este o data despre care nu se poate spune daca are semnificatia care i se atribuie, deoarece daca nu ar fi existat impotrivirea occidentului de a se ajunge la un pact cu Stalin impotriva hitlerismului, ceea ce a dat nastere, in cele din urma, Pactului de la Munchen, si l-a impins pe Stalin in bratele lui Hitler, poate ca nu ar fi existat nici acel 23 august al pactului Ribbentrop-Molotov.