16 iunie 2000
Actualitatea românească.
Interviu despre dosarele mineriadei cu generalul Dan Voinea.
Intr-un interviu cu Europa Libera, generalul magistrat Dan Voinea, şeful parchetelor militare, a declarat că dosarele mineriadei din iunie 1990, care fuseseră clasate, au fost redeschise abia in urma cu un an şi numai datorită unor proteste ale victimelor mineriadelor.
Dan Voinea: Am ajuns sa finalizăm dosarul cu victime prin împuşcare, morţi şi răniţi şi a mai rămas de deferit justitiei dosarul care se refera la lipsirile de libertate, distrugerile, vatamarile corporale, la care au fost supuse peste 1000 de persoane în timpul acelor evenimente. Chiar daca au trecut 10 ani de atunci, oamenii au destul de bine întipărit în memorie, ce s-a întimplat atunci, mai ales victimele, au reţinut exact prin ce au trecut şi n-am întimpinat greutăţi din acest punct de vedere. Iar ancheta se desfăşoară cu destulă lejeritate, însă fiind vorba de foarte multe victime, vă daţi seama, peste 1000 de oameni să îi audiezi, să stalibeşti la fiecare ce leziune a avut, în ce împrejurări a fost lovit si aşa mai departe, a necesitat timp. (...) Nici morţii, nici răniţii, n-au participat la mişcarea din Piaţa Universităţii. Și mai mult decît atît, toate victimele sunt împuşcate din spate, adică, asta este dovada că ele nu au atacat pe nimeni. (...)
Seful parchetelor militare a dezvaluit că diversiunile au fost puse la cale în reuniuni ţinute la Snagov și în alte locuri cu comandanţii forţelor de ordine.
Dan Voinea: Au fost mai multe întilniri de fapt, nu numai una. In care s-a hotărit cum să se acţioneze, împotriva cui să se acţioneze, ce să se facă cu reţinuţii
Nestor Ratesh: A fost vreuna în care s-a decis chemarea minerilor ?
Dan Voinea: Nu în ce priveşte întilnirile cu aceste capetenii. Alea au avut loc, daca au avut loc, în altă parte s-au discutat asemenea chestiuni.
Nestor Ratesh: Domnule general, de unde ştiti ce s-a discutat ? Din ce documente?
Dan Voinea: Din audierile pe care le-am făcut şi militarii implicaţi ne-au spus că s-au întilnit, au hotărît ce să facă şeful poliţiei capitalei, ce să facă fiecare şef de sector, unde să-şi ducă oamenii, cum să acţioneze, şi aşa mai departe... (...) Minerii erau conduşi la diverse adrese ale unor personalităţi, la sediile partidelor, de ofiţeri de la unitatea 215, unitate de protecţie a Ministerului de Interne unde era comandat pe vremea aceea un colonel Calapod.
Nestor Ratesh: Binecunoscut de altfel.
Dan Voinea: Cunoscut şi cum se ştie, au şi fost pedepsiţi ofiţerii respectivi. Din casa lui Raţiu, de exemplu au furat şi bani. Peste 70 000 de dolari au luat. (...)
16.06 - București: Finalizarea dosarului mineriadei cu victime prin împușcare
Interviu cu șeful parchetelor militare Dan Voinea care spune i.a. că minerii au fost conduși la adresele unor personalități și la sediile partidelor de ofițeri de la unitatea de protecția a MAI