Mineriada din 13-15 iunie 1990 reflectată în presa sovietică
Mineriada din România de la mijlocul lunii iunie 1990 a fost reflectată de larg în presa occidentală. Numeroase agenţii de presă şi canale de televiziune din Europa şi America de Nord simpatizau cu manifestanţii din Piaţa Universităţii din Bucureşti şi criticau regimul Iliescu pentru folosirea violenţei extralegale (chemarea minerilor).
Prin comparaţie, mass-media sovietică proiectează o imagine diferită a evenimentelor din România de la sfârşitul lunii mai, când Piaţa Universităţii e declarată „zonă libera de comunism” până la mijlocul lunii iunie 1990, când are loc deznodământul tragic. Una dintre primele informaţii care se strecoară în presa sovietică este un articol publicat de Pravda în 15 iunie 1990. Autorul materialului întitulat sugestiv „Iarăşi de la început?” este Vladimir Vedraşco, corespondentul special al principalului ziar sovietic la Bucureşti. Acesta relatează despre începutul violenţelor din dimineaţa zilei de 13 iunie cu o simpatie vădită faţă de autorităţi, menţionând că 10 poliţişti au fost răniţi în cadrul ciocnirilor, fără a preciza victimele printre protestatari. Vedraşco invocă un dialog avut cu un colonel, pe care l-a întrebat de ce forţelor de ordine nu li s-a dat din timp scuturi, astfel ar fi putut fi evitată rănirea soldaţilor. Răspunsul a fost: „În schimb noi am reuşit să-i fotografiem”. Era vorba, prin urmare, de faptul că manifestanţii au fost încurajaţi astfel să se apropie de poliţişti şi soldaţi, care erau fără scuturi, deci neputincioşi şi ţinte uşoare pentru mulţime.
Un alt articol interesant din presa sovietică centrală a fost publicat în ziua de 22 iunie 1990 de săptămânalul „Za rubejom”, editat sub auspiciile Uniunii Jurnaliştilor din URSS. Autorul articolul este Gherman Afanasiev. Materialul a fost pregătit înainte de începerea violenţelor, completat de un update al redacţiei. Se observă şi aici exprimarea unei simpatii nedisimulate a redacţiei faţă de regimul lui Ion Iliescu, în a cărui sprijin s-ar fi ridicat cca. 10 mii de mineri din Valea Jiului pentru a restabili ordinea în Piaţa Universităţii. Manifestanţii sunt numiţi extremişti şi este citat Iliescu care vorbeşte de o rebeliune legionară. Afanasiev se întreabă nedumerit de ce românii se declară atât de anticomunişti şi explică condescendent că e vina lui Ceauşescu care ar fi întinat idealurile măreţe ale lui Lenin.
Presa de la Chişinău tace cu desăvârşire referitor la mineriada din România din acele zile. Se observă că libertatea relativă a presei din anul 1990 a dus la retranşarea ziarelor într-un provincialism senin, întrucât nu numai evenimentele de la Bucureşti sunt neglijate, dar şi tot ceea ce ţine de actualitatea internaţională.