20.06 - București: Social democraţia acumulării primitive de capital

Discursul PDSR este unul de tip socialist; există un contrast frapant între ceea ce liderii PDSR „fac şi spun, între ce sunt de fapt şi ce pretind că sunt”.

20 iunie 2000

Actualitatea românească. (Moderator: Radu Călin Cristea; Comentariu : Horia Roman Patapievici)

Social democraţia acumulării primitive de capital”.

Testul realităţii, la care teoretic poate fi supusă orice descriere, nu pare să funcţioneze în cazul etichetelor politice – este de părere H.R. Patapievici. „Partidul democraţiei sociale din România, PDSR, se declară un partid social-democrat şi azi toată lumea, convinsă de etichetă, repetă în cor că PDSR este un partid social-democrat”. Unii observă diferenţa discursului între social-democraţii occidentali şi liderii PDSR care au un discurs „populist, puternic de stânga, etatist şi providenţialist”. Discursul PDSR este unul de tip socialist, conchide Patapievici.

Există un contrast frapant între ceea ce liderii PDSR „fac şi spun, între ce sunt de fapt şi ce pretind că sunt”.
Liderii PDSR, ca şi cei din PD şi APR provin toţi din Frontul Salvării Naţionale. „Este remarcabil că toate partidele care se trag din FSN se autointitulează social-democrate”.

Sub FSN s-a făcut trecerea patrimoniului de stat în mâini private iar „mâinile şi interesele private erau reprezentate de liderii FSN şi de clienţii acestora”. „Imediat după 90, toată ţara a fost cartelată potrivit intereselor puse în mişcare de prezenţa la putere a reţelei patronate de FSN. Este important de înţeles că toată această privatizare s-a făcut fără nici o lege, pe şest”.

„Imediat după 1990, popularitatea FSN s-a bazat în mare măsură pe discursul anti-capitalist, propaganda împotriva reformelor liberale şi încurajarea tezei că achiziţiile socialismului nu trebuie aruncate la gunoi, ci adaptate la noile realităţi. În acelaşi timp, cei care ţineau acest discurs, orchestrau în folos politic personal cel mai mare hold-up al secolului: devalizarea averilor statului socialist în favoarea unei clici restrânse, care în numai câţiva ani a reuşit să strângă averi fabuloase... Tot ce am spus despre fostul FSN se aplică partidelor succesoare: PDSR, PD şi APR”.

În România, încheie Patapievici, se intitulează social-democraţi posesorii marilor averi ilegale.