Trupele kirghize distrug actele de identitate ale membrilor comunității uzbece
In orasul Osh din sudul Kirghistanului, locul recentelor confruntari interetnice intre majoritatea kirghiza si minoritatea uzbeca, tensiunile sunt ridicate, mai ales dupa ce autoritatile locale au recunoscut ca doi oameni au fost omoriti si 17 raniti de soldati intr-un cartier predominant uzbec. Soldatii au intervenit incercind sa deblocheze accesul in zona, respectind ordinul dat de primarul kirghiz. Corespondentul nostru Bruce Pannier, aflat la Osh, spune ca a vazut cadavrul unui om despre care martori oculari spun ca a fost batut cu cruzime pina la moarte de soldati.
Corespondentul nostru spune ca fortele de ordine kirghize au distrus sau au dat foc actelor de identitate ale unui numar important de uzbeci. “O multime de tineri si chiar batrini au fost batuti. Au fost loviti in cap cu patul armelor si bruscati. In ceea ce priveste actele lor de identitate, o multime au fost distruse – oamenii au venit la noi, unii dupa altii si ne-au aratat ca li s-au rupt documentele de identitate, altele le-au fost arse. Asa ca acesti oameni nu mai au nici o identitate, nu pot demonstra cine sunt. Ei sunt uzbeci insa cu pasapoarte din Kirghistan. Ca urmare, ei nu vor putea participa la referendumul constitutional din 27 iunie. Nu au nimic cu ce si-ar putea demonstra identitatea. Nu pot nici sa treaca in Uzbekistan pentru ca nu pot arata nici un fel de act valid.
Bruce Pannier ne-a spus si ca in cartierul Nariman, unde autoritatile spun ca doar 2 oameni au murit si 17 au fost raniti, a vazut mult mai multi raniti decit anuntul oficial si ca sentimental dominant in comunitatea refugiatilor uzbeci este lipsa de incredere in asigurarile pe care le dau autoritatile provizorii kirghize.
Purtatorul de cuvint al politiei locale, Zamir Sadikov a vorbit insa despre confiscarea unor arme si munitii: “In mai multe cartiere din Osh unde a fost impusa starea de urgenta, au loc raiduri ca sa deblocheze zonele. Scopul acestor operatiuni este sa vedem daca exista ostatici si sa confiscam armele ilegale. Din cite stiu, in Nariman au fost confiscate arme si munitii.”
Anna Neistat de la Human Rights Watch, care se afla si ea la Osh a declarat postului nostru de radio ca fortele de securitate kirghize au retinut 11 oameni in cartierul Nariman.
In cartierul Othana din Osh unde corespondentul nostru a fost dimineata a vazut mai ales femei si copii si nu pareau sa detina arme sau sa fie cineva care sa asigure protectia si securitatea oamenilor baricadati in curtile interioare ale locuintelor. Acest cartier a fost mai putin distrus de luptele din ultimele zile si oamenii s-au adapostit in curti si in case. Corespondentul nostru spune ca numarul refugiatilor din acest cartier ar putea fi de peste 1000.
Potrivit marturiei unei femei uzbece, oameni în uniformă de poliţie au pătruns în acest cartier, percheziţionind locuinţele uzbecilor: ”Oameni în uniformă de poliţie au coborît dintr-un camion mare cu însemnele politiei şi au intrat în zonă. Au început să ne perchezitioneze şi să ne ceară bani. Ne-au luat banii şi bijuteriile. Ne-au cerut documentele. Cînd le-am spus că actele au luat foc odată cu casele noastre, au început să îşi bată joc de noi şi ne-au spus că a venit vremea să plecăm din Kirghistan. Au incercuit locul şi nu ne-au lăsat sa plecam. A trebuit să cerem permisiune şi să mergem la toaletă. Ne-au sechestrat bărbaţii şi bărbatul meu a fost bătut cu patul armei. Toţi bărbaţii nostri sunt acum în mîinile lor, ca ostatici.
Intr-un alt cartier din Osh,Ceremuski, distrugerile au fost mai mari si oamenii se adapostesc sub copaci si sub ziduri, iar femeile au atirnat rufele la uscat intre copaci. In ultimele 3 nopti a plouat cu galeata si refugiatii uzbeci din aceasta zona a orasului Osh nu prea au avut unde sa se adaposteasca.
Intre timp, relateaza agentiile internationale de presa, in localitate au inceput sa soseasca ajutoare umanitare internationale.