Harry Tavitian: „Muzica noastra este un amestec continuu de tradiții”.
Trupa Orient Express a lui pianistului de jazz Harry Tavitian a concertat la Praga la sfirsitul saptaminii trecute, in cadrul festivalului culturii ceho-germano-evreiesti „9 Porti”. Organizata impreuna cu Institutul Cultural Roman de la Praga, editia din acest an a festivalului a fost dedicata culturii evreiesti din Romania. Lucian Stefanescu a stat de vorba cu Harry Tavitian despre numele si muzica trupei, si despre relatia sa cu jazzul de la Chisinau.
Harry Tavitian: „La fel ca batrinul tren care pleca din Paris si ajungea la Constantinopol, trecind prin toate focarele culturale ale Europei, noi traversam toate aceste culturi, dar centrindu-ne pe spatiul romanesc, dar care este plasat in primul rind in contextul balcanic, cu deschidere apoi in ambele sensuri, spre vest si spre est.
Mircea Eliade atribuia spatiului romanesc dimensiunea de sinteza intre Orient si Occient. Noi facem la fel, avem privirile deschise inspre gindirea Occidentului si inspre mistica si miresmele Orientului. De asemenea muzica noastra este o pendulare continua intre cele doua stravechi spatii spirituale de la stinga si de la dreapta Pontului Euxin, spatiul balcanic si cel caucazian, spatii purtatoare de cultura straveche
Iata de ce muzica noastra este un amestec continuu de traditii, nu numai muzicale insa, imbracamintea noastra in timpul concertelor este graitoare, iar in muzica se simt mestecate toate popoarele de aici.
Europa Libera: Stiu ca ai fost unul dintre primii jazzmeni din Romania care imediat dupa 1989 au concertat la Chisinau, la ceea ce acum se numeste Festivalul international de etno-jazz. Cum a fost aceasta deschidere de drum?
Harry Tavitian: Am fost privilegiat sa fac acest lucru. Sigur, nu l-am facut singur, ci impreuna cu alti colegi muzicanti de jazz din Romania. Imediat dupa Revolutie, in 1990, regretatul Grigore Dolinta a organizat prima editie a Festivalului de jazz de la Chisinau, cu muzicieni locali, cu muzicieni de la Moscova. A fost o editie pe care am s-o tin minte mereu pentru ca a fost de foarte mare suflet.
Europa Libera: Intre timp insa jazzul de la Chisinau s-a transformat, iar tu n-ai mai tinut contactul cu cei de acolo…
Harry Tavitian: Nu, dar am ramas cu niste amintiri si cu niste contacte care au durat mult in ani, si de fapt dureaza inca. Atunci l-am cunoscut pe Anatoli Vapirov, cu care imediat dupa aceea am format un duo. L-am cunoscut la Chisinau pe Misha Alperin, cu care am ramas prieten (ne vedem foarte rar pe la festivaluri in Europa, el locuieste de multi ani in Norvegia, daca nu ma insel). Si am cunoscut multi muzicanti din Chisinau dintre care multi au emigrat intre timp in Europa, in Israel si in alte parti.
Si n-am sa uit publicul de acolo … O lume modesta in aparenta, dar atit de dornica sa se imbibe efectiv cu muzica, vedeai pur si simplu placerea cu care ascultau, lucruri pe care in Occident nu le vezi.”