Spionii care au iubit Statele Unite

Spicuiri din presa internațională despre scandalul rețelei de spionaj ruse din Statele Unite.

Una din stirile cele mai comentate în ultimele zile a fost legată de reţinerea in Statele Unite a 10 persoane suspectate că ar fi spionat în favoarea Rusiei. A 11-a persoană, reţinută in Cipru, un cetăţean canadian, a dispărut după ce a plătit o cauţiune de 33 de mii de dolari... Cu o revista a presei internationale pe acest subiect, Paul Hodorogea
:

Ar putea fi şi alţi spioni ruşi activi, care aduc daune grave securităţii naţionale a Statelor Unite, care transmit Kremlinului secrete nucleare, tehnologice sau politice, scrie Los Angeles Times. Dar Obama şi Medvedev au motive bune să ignore scadalul spionilor, despre care speakerul Casei Albe, Robert Gibs a spus că e vorba mai mult de aplicarea legii, nu de o criză diplomatică. Pentru că aceste două ţări, Statele Unite şi Rusia, nu mai sunt duşmane, ele trebuie să poarte de grijă economiei mondiale, să descurajeze Iranul să producă arme nucleare şi să combată crima organizată şi terorismul internaţional.

Moscow Times aminteşte cititorilor despre doi dintre cei mai periculoşi spioni ai ruşilor în Statele Unite, care au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă. Ambii au făcut-o pentru bani. Unul din ei nu se ruşina de banii pe care îi făcea, şi-a cumpărat casă de jumătate de milion de dolari, conducea un Jaguar. A fost arestat în 1994. Celălalt, Robert Hansen, a fost arestat în 2001 în timp ce ducea un sac de gunoi plin cu secrete într-un parc.

Ce se întâmplă cu copiii persoanelor acuzete de spionaj, se întreabă Washington Post. În câteva cazuri copiii adulţi vor avea grijă de copiii minori, restul vor fi plasaţi în agenţii americane de stat de protecţie a copiilor. Unul dintre copiii părinţilor acuzaţi, care are 38 de ani a spus intr-un interviu pentru un ziar de limbă spaniolă că arestul a fost ridicol, pentru mama lui abia de vorbeşte engleză, de unde să ştie şi limba rusă?

Într-un alt articol, Washington Post scrie ca e misterios faptul că guvernul rus cheltuie timp şi milioane de dolari pentru educaţia şi întreţinerea unor spioni care ar putea vreodată să adune nişte zvonuri care pot fi găsite lejer pe internet. Explicaţiile vin mai jos: posibil că aceşti agenţi erau „sleepers” sau „agenţi pasivi”, care ar fi putut deveni folositori într-o perioadă anume. Sau ar putea avea misiunea să-i descopere pe alţii care ar avea potenţial mai mare, scrie Washington Post.