2.07.2000 - România: o economie subterană controlată de mafioți și politicieni corupți

Victor Ciorbea



2 iulie 2000

Faţă în Faţă.
Realizator: Nestor Ratesh

România: o economie subterană controlată de mafioți și politicieni corupți.

In seria interviurilor noastre cu lideri politici şi potenţiali candidaţi la preşedinţia Romaniei, invitatul acestei emisiuni este domnul Victor Ciorbea. Fost prim ministru, preşedintele Alianţei Naţionale Creştin Democrate, ANCD. Domnia sa este bine cunoscut publicului romanesc, întîi ca lider sindical, apoi ca primar general al capitalei vreme de mai multe luni in 1996, în fine ca primul şef de guvern al coaliţiei rezultate din alegerile generale din noiembrie 1996 timp de aproape un an şi jumătate. (...)

Victor Ciorbea
: Cauzele actualei situatii, care explica, de altfel şi refuzul organizării alegerilor anticipate în acea perioadă sunt mult mai profunde. Inclusiv cele care vorbesc de un anumit pact realizat cu structuri vechi, o legătură chiar şi cu structuri de tip informativ, un pact pe care domnul Serban Orescu l-a numit, cum se ştie, „pactul cu diavolul” şi care ar fi fost încheiat, între alţii şi de actualul preşedinte. Asa încit ruptura cu acele structuri şi ruptura cu cei care fac parte din coaliţie, cu liderii Partidului Democrat se pare ca nu era posibilă, chiar dacă ar fi fost logică... din punct de vedere politic.
(...)

Europa Liberă: A merge pe liste proprii, dacă judecăm după rezultatul alegerilor locale, sau după ce spun sondajele înseamnă să ramîneţi în afara parlamentului. Sigur că pot exista partide şi în afara Parlamentului, dar într-o democraţie, miza jocului politic este ajungerea în Parlament, la guvern, a fi, cu alte cuvinte în măsură să îţi pui în aplicare programul... Ce ati putea face în afara Parlamentului ?


V. Ciorbea: Mai întii să precizăm - decizia nu este încă luată. Ea va fi dezbătută şi hotărîtă în cadrul reuniunii colegiului politic de săptămîna viitoare. Revenind la întrebarea Dvs, am vazut ce s-a întimplat, cum spuneam mai devreme cu CDR-ul, cu PNTCD-ul care au sacrificat obiectivele programatice esenţiale de dragul fructelor guvernării. Sigur că, daca privim lucrurile pe termen scurt, ar trebui să facem orice pentru a intra cu orice preţ în Parlament. Noi credem că prin demersurile noastre de a sparge blocada informaţională vom reuşi pînă la urmă să facem cunoscut mesajul nostru politic, pentru că pînă acum, principalul obstacol cu care ne-am confruntat este legat tocmai de ajungea acestui mesaj la opinia publica, la cetăţeni. (...)

Europa Liberă: Domnule Ciorbea, Dvs chiar gîndiţi că nu este nici o deosebire între CDR sau ce a rămas din ea şi PDSR ?

V. Ciorbea: Nu. Nici nu se pune această problemă. Chestiunea este legată de faptul ca, din nefericire, în prezent, societatea romanească se confruntă tot mai mult nu numai şi, dacă vreti, nu în primul rînd, cu acea împărţire care era clasică pînă acum între comunisti, neocomunişti, post-comunisti, criptocomunişti de o parte şi anticomunişti de alta... Si aceasta există şi are o foarte mare importanţă.

Însă, opinia noastră este că, la ora actuală, cînd avem peste 8 milioane de oameni care se situează sub nivelul de subzistenţă şi alte milioane în din imediata lor apropiere, asistăm, la o împărţire mult mai importantă: aceea între un manunchi de hoţi la nivel naţional, fie capi ai unor mari structuri de tip mafiot, care conlucrează în strînsă legătură, din păcate, cu personaje importante din instituţiile statului şi chiar cu persoane din formaţiuni politice şi de la putere şi din opozitie, iar de altă parte avem cele 22 de milioane de romani păgubiţi. Iată împărţirea fundamentală, extrem de actuală, prezentă la noi în ţară...daca nu vom aborda cauzele acestui flagel, nu vom lupta cu toată hotarîrea împotriva marilor structuri de tip mafiot de la noi din ţară, putem să declarăm de zeci de ori pe zi că dorim integrare europeană, euroatlantică.. acestea nu se vor realiza niciodată. (...)

Europa Liberă: Puritatea morală şi politică este admirabilă, dar nu pare în momentul de faţă să atragă publicul. Pragmatismul nu face de loc parte din activităţile Dvs?


V. Ciorbea: Noi credem că această atitudine este cea mai pragmatică atitudine cu putinţă. Aici nu este vorba de un demers numai moral. Este in primul rînd un demers de ordin economic şi social. Se ştie că la ora actuală economia subterană a atins circa 60 % din volumul întregii economii romaneşti, din PIB. In numai 9 luni, după căderea guvernului pe care l-am condus a crescut de 3 ori la sfîrşitul anului 98 urcînd spre 50 %. Iar trei sferturi din acest volum uriaş al economiei subterane sunt controlate de către aceste vîrfuri ale structurilor mafiote şi de aceşti politicieni corupţi care scot anual din ţară sute de milioane de dolari şi îi depun în conturi personale în străinătate. (...)