Cotidianul New York Times scrie în ultima sa ediție că un schimb de spioni între Rusia și Statele Unite ar putea avea loc chiar astăzi.
Rusia si Statele Unite par pregătite să faca un schimb de spioni, într-o operaţie ce aminteşte de trecuta perioada a Războiului Rece. Astfel, potrivit familiei si avocatului unui om de stiinta rus, condamnat in 2004 la 15 ani închisoare pentru că ar fi transmis informaţii secrete unei firme britanice, considerată de procurorii ruşi drept o companie cu strînse relatii cu Agenţia Centrală de Informatii a Statelor Unite (CIA), acesta ar urma sa fie schimbat astazi cu unul dintre cei 10 spioni ruşi descoperiţi recent de FBI in Statele Unite. Mai multe de la Oana Serafim.
Kremlinul refuză să comenteze informaţia, dar purtătorul de cuvint al Departamentului de stat de la Washington a spus că la intilnirea dintre Nicholas Burns, subsecretar de stat pentru afaceri externe, fost ambasador american la Moscova si trimisul Moscovei la Washington, ambasadorul Serghei Kisliak, subiectul s-a aflat pe agenda discutiilor, chiar daca nu a fost cel mai important. Un tribunal federal american i-a pus ieri sub acuzare pe cei 10 oameni si pe un al 11-lea, care a dispărut din Cipru, dupa ce a fost eliberat pe cauţiune.
Asadar, se pare ca ne aflam in plin film cu spioni din perioada Războiului rece. Un om de ştiinţa rus, Igor Sutiaghin, arestat în 1999, a fost condamnat în 2004 la 15 ani de inchisoare pentru că ar fi transmis informaţii secrete unei firme britanice, considerata a fi fost o acoperire pentru operaţiuni ale Agentiei Centrale de Informatii a Statelor Unite, CIA. A fost trimis la Arhangelsk, in detenţie. Acum, declara familia şi avocata lui, el a fost transferat de urgență la Moscova şi ar urma sa fie eliberat astazi și apoi trimis, via Viena, in Marea Britanie. Potrivit acestor surse, Igor Sutiaghin a putut să îşi vadă familia luni, cind, la intrevedere ar fi participat si oficialităţi americane. Mai mult, fratele si avocata omului de stiinţa rus au spus presei la Moscova că Igor Sutiaghin ar fi văzut si o lista cu alti 10 presupusi spioni americani ce ar urma sa fie eliberaţi din inchisorile din Rusia.
Cotidianul New York Times scrie şi el în ultima ediție că schimbul de spioni ar putea avea loc chiar astazi, citind o declaratie a avocatului uneia dintre cele 10 persoane puse oficial sub acuzare, Anna Chapman. Avocatul Robert Baum a făcut aceasta declaratie dupa ce a discutat cu procurorii americani si cu oficialităţi ruse.
Asadar, declaratii similare ale avocatilor la Moscova si New York indreptăţesc speculatiile că in ciuda relatiilor prietenesti, calde şi sincere dintre preşedintii american si rus, serviciile de informatii continua sa facă ceea ce au făcut şi in perioada războiului rece. Si o ultima informatie, astazi toti cei 10 suspectati spioni rusi din Statele Unite vot compare in fata unui tribunal din Manhattan. Ar fi cea mai amplă operaţiune de acest fel din perioada post război rece intre Statele Unite si Rusia. Subiectul va fi unul interesat astazi, e drept, aducindu-ne aminte de romanele lui John Le Carré....