Colegii militantei pentru drepturile omului de la organizația Memorial nu mai cred că autoritățile ruse vor duce la bun sfîrșit ancheta.
Acum un an, jurnalista si militanta pentru respectarea drepturilor omului, Natalia Estemirova era bagata cu forta intr-o masina la Groznii, in aproperea locuintei sale, si, peste cateva ore, era gasita moarta, impuscata de la mica distanta, in Ingusetia invecinata.
”Natasa era o persoana extrem de luminoasa, stralucea de inteligenta si farmec. A fost o aparatoare neobosita a drepturilor omului si o colega minunata, de o mare integritate. Avea darul sa cistige incredere oamenilor care erau infricosati si putea sa ii ajute sa-si dobindeasca dreptatea”, spune Allison Gill, de la filiala din Moscova a organizatiei Human Rights Watch.
La un an de la moartea jurnalistei nu s-au facut progrese in investigarea cazului si colegii Nataliei nici nu mai cred ca se va afla vreodata adevarul. Astazi, presedintele Medvedev a contrazis in 5 puncte aceasta larg raspindita opinie: ”In primul rind nu e corect sa se spuna ca nu se investigheaza. O investigatie este in curs. In al doilea rind, astfel de cazuri nu se rezolva usor si nu dau rezultate imediate, in afara cazurilor cind criminalii sunt prinsi la fata locului. In al treilea rind, criminalul a fost identificat. In al patrulea rind, el a fost pus pe lista celor mai cautati oameni din toata lumea. Si, in concluzie, punctul cinci, acum sunt cautati si cei care au ordonat aceasta crima odioasa”.
E adevarat ca a fost identificat un posibil autor al crimei: Alkazur Bashaev, un rebel cecen omorit de fortele de securitate ruse anul trecut, in noiembrie. Colegii jurnalistei cred ca e foarte simplu si comod pentru investigatori sa dea vina pe un mort si ca aceasta este cea mai convenabila modalitate de a inchide cazul.
Investigatorii mai spun ca ar fi gasit arma crimei in locuinta rebelului cecen omorit. Aleksandr Cerkasov, de la Memorial, organizatia pentru care lucra Estemirova, explica neincrederea colegilor sai: ”Versiunea care ne este prezentata este foarte convenabila. Ucigasul era un militant, un opozant al Federatiei Ruse, asadar. Ucigasul e mort asa ca nu va fi adus in instanta ca sa se apere de aceste acuzatii. Asa ca nu e nici o problema sa se inchida cazul. Dar toate astea, n-au nici o legatura cu ideea de a se face dreptate”.
Inainte de a fi omorita, Natalia Estemirova lucra, impreuna cu colegii ei, la cazuri extrem de dificile si periculoase, precum executiile colective si torturarea celor arestati de fortele de securitate ruse, aflate sub comanda liderului Ceceniei, Ramzan Kadirov. Pentru Rusia cea moderna pe care o vrea presedintele Medvedeev, rezolvarea corecta a cazului Estemirova ar putea fi un important test de credibilitate.
Allison Gill: ”In contextul actual al Ceceniei, unde nimeni nu e tras la raspundere, unde domnia legii nu exista dupa ani si ani de incalcari foarte grave ale drepturilor omului, o crima ca aceasta are un simbolism foarte puternic. Daca s-ar face dreptate in cazul Esterimovei, s-ar da un semnal extrem de important populatiei Ceceniei ca, in sfarsit, domnia bunului plac a fost depasita si se poate pune capat acestui ciclu al violentelor ramase perpetuu nepedepsite”.
Directorul Fundatiei Memorial din Cecenia, Oleg Orlov l-a acuzat de legaturi cu acest caz pe atotputernicul lider de la Groznii Ramzan Kadirov.
Luna aceasta, Kadirov vorbea despre cei de la Memorial ca despre “dusmanii poporului, dusmanii statului si ai legilor“. Inainte de uciderea Nataliei Estemirova, cam aceleasi caracterizari erau facute de oficialii de la Groznii celor de la Memorial.
”Groaza, soc, durere adinca, furie… Dupa un an de zile, cam astea sunt sentimentele mele in legatura cu acest caz”, spune reprezentanta la Moscova a organizatiei Human Rights Watch.