17.07 - Chișinău: Diferendul transnistrean în discuție la Viena

Evgheni Primakov

Consiliul permanent al OSCE, întrunit astăzi la Viena, a examinat procesul de reglementare a diferendului transnistrean şi îndeplinirea hotărârilor summitului de la Istanbul de către Federaţia Rusă.

17 iulie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Diferendul transnistrean în discuție la Viena.

Dan Ionescu: Luni s-a desfăşurat la Viena o reuniunea a Consiliului permanent al OSCE, dedicată căilor de soluţionare a diferendului transnistrean. La reuniunea au participat în premieră şi reprezentanţi ai administraţiei separatiste de la Tiraspol. Vineri, şeful nou-createi Comisii de stat a Federaţiei Ruse pentru Transnistria, Evgheni Primakov, a discutat chestiunea Transnistriei cu preşedintele rus, Vladimir Putin. În aceeaşi zi Ministerul de Externe de la Chişinău a furnizat unele amănunte în legătură cu un grafic de retragere a trupelor şi armamentului rus din Transnistria, supusă atenţiei experţilor moldoveni de către partea rusă. Şi tot vineri s-a făcut cunoscut faptul, că Ucraina a decis, la rândul ei, să formeze o comisie de stat pentru Transnistria sub conducerea consilierului prezidenţial, Vladimir Gorbuli. Hotărârea a fost luată, după o întâlnire la Kiev a preşedintelui ucrainean, Leonid Kuchma, cu liderul transnistrean, Igor Smirnov.
Despre obiectivele pe care şi le-a propus delegaţia moldoveană prezentă astăzi la Viena, relatează corespondentul nostru la Chişinău, Sergiu Praporşcic
.

Consiliul permanent al OSCE, întrunit astăzi la Viena, a examinat procesul de reglementare a diferendului transnistrean şi mersul îndeplinirii hotărârilor summitului OSCE de la Istanbul de către Federaţia Rusă, care prevăd retragerea trupelor militare ruse din regiunea de Est a Republicii Moldova. La şedinţă a participat o delegaţie de la Chişinău, condusă de şeful grupului de experţi, reprezentantul şefului statului la negocierile privind problema transnistreană, Vasile Sturza. Din delegaţie au mai făcut parte şeful Statului major al Amatei Naţionale, Ion Corobceanu, şi şeful Direcţiei securităţii europene a Ministerului Afacerilpr Externe, Ion Stăvilă. Din delegaţie au făcut parte, pentru prima dată, şi reprezentanţi ai administraţiei de la Tiraspol.

După şedinţa Consiliului permanent şeful delegaţiei moldovene, Vasile Sturza, a declarat, solicitat de noi, că delegaţiile permanente ale OSCE au cerut Federaţiei Ruse să respecte hotărârile summitului de la Istanbul: „A fost o şedinţă eficientă, foarte serios s-au discutat toate întrebările. O poziţie foarte constructivă şi serioasă a tuturor vorbitorilor. S-a cerut de la Federaţia Rusă îndeplinirea obligaţiunilor asumate la Istanbul şi foarte serios s-au atenţionat transnistrenii pentru a colabora cu toate statele şi toate serviciile, care sunt preocupate de îndeplinirea acestor hotărâri. S-a atenţionat pentru a nu întreprinde măsuri, care ar crea dificultăţi în acest proces.”

La şedinţa de astăzi a Consiliului permanent Federaţia Rusă a prezentat graficul evacuării trupelor şi armamentului rusesc din stânga Nistrului. Vasile Sturza a spus, că mai multe delegaţii au exprimat anumite obiecţii pe marginea acestui document. Potrivit unor surse diplomatice, calendarul prevede evacuarea pe etape mai întâi a tehnicii şi a patrimoniului Federaţiei Ruse aflat în stânga Nistrului, şi abia apoi a armamentului şi a trupelor. Totodată, documentul nu prevede retragerea trupelor ruse de pacificare, aflate în zona de securitate.

Rămânând la tema diferendului transnistrean să menţionăm că vineri la Tighina a avut loc şedinţa Comisiei unificate de control, la care a fost abordată problema dislocării în zona de securitate a formaţiunilor paramilitare transnistrene. Copreşedintele Comisiei din partea Chişinăului, Gheorghe Roman, ne-a declarat, că în cadrul acestei şedinţe s-a ajuns la înţelgeri importante. Roman spune, că separatiştii pentru prima dată au recunoscut, că menţin în zona de securitate formaţiuni paramilitare.

Gheorghe Roman: „Ţinând cont de faptul, că această hotărâre a fost acceptată de toate părţile, noi considerăm, că s-a făcut un prim pas pentru a soluţiona această problemă. Credem, că în viitorul apropiat vom găsi o soluţie, care va permite ca aceste formaţiuni militare să fie controlate de către observatorii militari ai părţilor şi se vor întreprinde paşi spre demilitarizarea zonei de securitate.”

Gheorghe Roman a spus, că la această înţelegere s-a ajuns datorită insistenţelor Federaţiei Ruse. Reprezentanţii Moscovei au propus ca în prima etapă părţile să facă un schimb de informaţii. Urmează ca mai întâi să fie stabilit efectivul militar, tehnica militară şi armamentul de care dispun formaţiunile paramilitare separatiste, după care se va negocia retragerea lor din zona de securitate.

Din Chişinău, Sergiu Praporşcic, pentru Radio Europa Liberă.
*
Dan Ionescu: Un alt eveniment de politică externă l-a constituit deschiderea luni, la Bruxelles, a reuniunii coordonatorilor naţionali ai Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est. La lucrări participă şi o delegaţie moldoveană, condusă de ministrul adjunct de Externe, Iurie Leancă. Această prezenţă subliniază încă o dată interesul Republicii Moldova de a fi admisă ca membru cu drepturi depline al Pactului. În demersul respectiv, Chişinăul se poate baza pe susţinerea României, reprezentată de o delegaţie, în fruntea căreea se află secretarul de stat din Ministerul de Externe de la Bucureşti, Mihai Răzvan Ungureanu.