„Bagatelizarea anticomunismului intr-o ţară în care nu s-a făcut încă o distincţie între demagogia pe această temă şi judecarea serioasă a reziduurilor din mentalităţi, ar putea fi producătoare de consecinţe nefaste”.
20 iulie 2000
Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea; Comentariu: Octavian Paler).
„Dimensiunea unui gest”.
După decizia preşedintelui Emil Cosntantinescu de a nu mai candida la un mandat, apar şansele unui nou joc electoral, este de părere Octavian Paler, care să aducă cu adevărat o schimbare. Până acum era aproape sigur că se va relua bătălia Iliescu – Constantinescu, cu aceleaşi argumente, poate uşor modificate.
„Paradoxal, prin golul pe care îl lasă în cursa pentru Cotroceni, Emil Constantinescu va influenţa campania electorală mai mult decât a făcut-o în calitate de candidat”.
„Bulversarea produsă de retragerea lui Emil Constantinescu face imposibilă judecarea viitoarelor prezidenţiale în termenii vechi: domul „altcineva”, invocat mereu de presă, trebuie să-şi facă acum apariţia. Godot trebuie să vină încă în actuala campanie electorală. Unica problemă e numele lui, ce va schimba, presupun, caracterului bătăliei pentru Cotroceni”.
„...Bănuiesc că în noile condiţii, principiile vor conta mai puţin, vor prevala cred, disputele pragmatice, nu cele de natură etică. O spun cu sentimente amestecate. Pe de o parte este clar că nemulţumirile economice au în prezent, serioase consecinţe politice... şi că, din cauza aceasta, morala nu este o temă foarte la modă. Pe de altă parte, mi se pare periculos pentru viitorul societăţii noastre, să se renunţe la principii pentru a da exclusivitatea calculelor pragmatice, aşa cum au procedat în partidul naţional liberal adepţii d-ului Stoica.
Nu ştiu cât de desuet e anticomunismul, cum pretinde d-ul Stoica, dar cred că bagatelizarea anticomunismului intr-o ţară în care nu s-a făcut încă o distincţie între demagogia pe această temă şi judecarea serioasă a reziduurilor din mentalităţi, ar putea fi producătoare de consecinţe nefaste”.