Moartea și o tentativă de incluziune socială

Facebook - un țintirim de profiluri perimate sau un tom de pagini omagiale
Curtney Purvin, o femeie din Statele Unite, a rămas şocată după ce şi-a vizitat profilul de Facebook luna trecută. International Herald Tribune scrie că site-ul îi sugera să reia legătura cu un prieten vechi care a cântat la pian la nunta ei, cu 4 ani în urmă. “M-a speriat acest lucru” spune Curtney, pentru că prietenul ei murise în luna aprilie a acestui an. “Era de parcă revenise din morţi”.

Facebook, cea mai mare reţea socială, are 500 de milioane de membri. Din cand in cand, automat, le reaminteşte utilizatorilor când prietenii lor au zile de naştere sau le sugerează să le scrie un mesaj celor care n-au mai vizitat site-ul de ceva timp, neţinînd cont de motivul pentru care aceştia n-au mai intrat pe site. Daca sunt ocupaţi sau dacă pur şi simplu au murit.

James Katz, profesor la Universitatea Rutgers, spune că Facebook se confruntă cu problema oamenilor in vârstă care decid să-şi creeze o pagină pe acest site. Mai ales cei care au peste 65 de ani şi nu mai au mult de trăit. „Primele milioane de utilizatori Facebook erau tineri, rar se întâmpla când ei mureau”, spune profesorul Katz.

Profesoara Purvin din Texas, despre care vorbeam la inceput, spune că vede şi partea pozitivă a acestui incident. „Am inceput să vorbesc despre prietenul decedat şi să mă gândesc la el” spune profesoara. Dar recunoaşte că în prima clipă s-a îngrozit.

Din 2007, Facebook are o nouă opţiune. Paginile celor morţi pot rămâne deschise. Datele personale sunt şterse, dar prietenii care mai sunt in viaţă, pot scrie mesaje publice în memoria celor care au decedat.

Pentru a transforma un profil de Facebook într-o pagină-omagiu, prietenii decedatului trebuie să completeze un formular. Simon Thulbourn a fost victima unei erori, când a apărut pe Facebook drept – mort. „Prima dată când am murit, mi-am dat seama că nu mai am acces la propria mea pagină pe Facebook”, spune Thulbourn. Explicaţia Facebook de mai tarziu este că cineva a completat formularul, dar a greşit o literă din numele de familie al adevăratului decedat.

Nu poţi evita moartea, desigur, incheie International Herald Tribune, aşa că Facebook trebuie să găsească o cale să o integreze în circuitul social online.