Recent președintele Traian Băsescu a asigurat Serbia că România nu va da înapoi.
Odata cu verdictul Curtii Internationale de la Haga, Romania are o problema de repozitionare, fiindca nu poate pune sub semnul intrebarii aceasta decizie, dupa ce Curtea i-a dat dreptate anul trecut in cazul platoului continental din jurul Insulei Serpilor. Romania a cistigat atunci in defavoarea Ucrainei. La inceputul acestei luni Parlamentul European a adoptat o rezolutie (cu 455 de voturi pentru si 150 impotriva) care le cerea recunoasterea independentei noului stat Kosovo celor cinci tari comunitare care au refuzat pina acum sa faca acest lucru. Este vorba despre Romania, Grecia, Cipru, Spania si Slovacia.
Dupa votul covirsitor favorabil pentru Kosovo in legislativul european, ministrul roman de externe Teodor Baconschi a declarat ca Romania isi mentine pozitia initiala de nerecunoastere a Kosovo pentru ca are „o linie nationala” in acest sens. Presedintele Traian Basescu a asigurat la rindul sau Serbia ca Romania nu va da inapoi. Au existat doua argumente pe care le-au folosit liderii romani pentru a respinge independenta noului stat balcanic, ambele pornind de la pericolul „precedentului”, care ar putea fi folosit in viitor fie in cazul Transilvaniei, fie mai cu seama in cazul enclavelor din spatiul fostei Uniuni Sovietice, Transnistria, de pilda, care ar putea sa ceara independenta dupa modelul Kosovo.
De altfel presedintele roman Traian Basescu a descris, dupa razboiul din Georgia din 2008, ceea ce el a numit consecintele independentei Kosovo. Seful statului roman a subliniat atunci ca „declararea independentei Kosovo s-a facut în conditiile in care exista celebra rezolutie a Consiliului de Securitate ONU 1244 care garanta integritatea teritoriala a Serbiei”. Tot atunci a vorbit despre cele 30 de rezolutii ale Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite care au fost incalcate in cazul Georgiei, dar si despre independenta autoproclamata de Osetia de Sud si Abhazia.
Dupa razboiul din Georgia presedintele roman lasa sa se inteleaga ca in cele din urma independenta Kosovo va fi transata la Adunarea Generala a ONU, unde micul stat balcanic este sustinut doar de o treime din cele 192 de tari membre. Lucrurile ar putea totusi sa se aseze altfel in cazul pozitiei Romaniei, mai cu seama ca ministrii de externe din Uniunea Europeana discuta inca de anul trecut despre obtinerea unei sustineri generale pentru Kosovo.