26.07 - București: Mesajele PNCȚD referitoare la alegeri

BNC al PNTCD s-a pronunţat în unanimitate pentru realizarea concomitentă a alegerilor parlamentare şi prezidenţiale.

26 iulie 2000

Actualitatea. (Moderator: Radu Calin Cristea; corespondent: Liana Ionescu).

Mesajele PNCȚD referitoare la alegeri
.

Mesajele ţărăniştilor au capatat mai multa claritate dupa şedinta Biroului Naţional Central. Tărăniştii doresc o altfel de Convenţie, alaturi de UFD pe post de înlocuitor de PNL, un singur partid ecologist şi ANCD absorbit de PNTCD. (...)

BNC al PNTCD s-a pronunţat in unanimitate pentru realizarea concomitenta a alegerilor parlamentare şi prezidenţiale. Referindu-se la argumentele care au stat la baza acestei decizii, preşedintel Partidului, Ion Diaconescu a spus că prin decalarea alegerilor s-ar crea o multitudine de probleme.

Ion Diaconescu: „Ce se va întimpla de la alegerile prezidenţiale şi pînă la cele parlamentare cu guvernul, care, ar fi un guvern după stil vechi, mergînd cu un nou preşedinte, mergînd, eventual o schimbare de regim sau mai stiu eu cum, multe complicaţii şi deci, şi din aceasta armonizare a opţiunilor electoratului, cei care optează pentru un anume preşedinte, sigur ca vor opta şi pentru o anumita coaliţie guvernamentală.”

In plus, organizarea de alegeri decalate ar costa mult mai mult, iar campania electorala pentru parlamentare s-ar desfăşura în plină iarnă. Or, a spus cu umor, Ion Diaconescu, nu poţi face campanie cu sania...

Conducerea PNTCD a luat astazi o decizie şi în privinţa formulei în care partidul se va prezenta la alegeri. Tărăniştii au optat pentru reorganizarea CDR, noua convenţie urmînd să cuprindă PNTCD, care va fuziona cu ANCD al lui Victor Ciorbea, Uniunea Forţelor de Dreapta şi un partid ecologist, rezultat din fuziunea PER si FER.

(...) Liberalii nu mai intră, cel puţin deocamdată în calculele ţărăniştilor, care îi văd deja în afara Convenţiei, chair daca din punct de vedere juridic PNL nu a părăsit CDR. Noul CDR va susţine candidatura lui Mugur Isărescu la preşedinţia Romaniei, căruia, dupa cum a precizat prim vicepreşedintele PNTCD, Ioan Mureşan nu i se va cere să intre în partid.

Ioan Mureşan: „Spre deosebire de colegii nostri liberali, pe care îi văd în fiecare zi că spun că ba domnul Isărescu se va inscrie in PNL, ba domnul Stolojan, probabil că există o criză mare acolo de personalităţi şi trebuie să aducă nişte oameni din altă parte ca să-i propună preşedinţi, prim ministri... Noi avem uşa deschisă pentru toti aceia care vor sa vină în aceasta coaliţie care vor să susţină programul de guvernare.”

Ţărăniştii nu au nimic împotriva ca funcţia de prim ministru să fie ocupată de Teodor Stolojan. (...)

Iata de ce ţărăniştii vorbesc numai despre preşedinte şi program, programul fiind strategia pe termen mediu asumată de Romania faţă de UE.