Adio, agenți

Lansarea în Statele Unite a filmului de spionaj Farewell regizat de francezul Christian Carion
In cele mai intunecate momente ale vietii sale, atunci cand era clar ca va fi executat, Vladimir Vetrov n-a tremurat de frica. In schimb, el a cerut anchetatorilor un pix si hartie, si a scris "Spovedania unui tradator," o condamnare usturatoare a sistemului sovietic.

Vetrov, un colonel sovietic KGB, executat pentru spionaj in anii ‘80, este sursa de inspiratie pentru filmul regizorului francez Christian Carion, numit “Farewell”, in traducere “Adio”, Renumitul regizor sarb Emir Kusturica il joaca pe Serghei Grigoriev, personajul care il reprezinta in film pe Vetrov.

In timp ce era agent KGB in Franta in anii 70, Vetrov constata ca este dezamagit de sistemul comunist. 10 ani mai tarziu el trimite in vest 4000 de documente secrete care detaliaza eforturile sovieticilor de a obtine tehnologie avansata. A furnizat, de asemenea, o lista de 250 de spioni sovietici din intreaga lume.



KGB-ul n-a aflat despre aceste actiuni decat in anul 1982, cand Vetrov a fost arestat pentru ca a incercat s-o ucida pe prietena lui, si, fara grija, a afirmat ca este implicat „in ceva mare”.

La sfarsitul manuscrisului pe care l-a lasat in cunoscuta inchisoare Lefortovo din Moscova, Vetrov a scris ca: "Singurul meu regret este ca nu am fost capabil sa provoc mai multe daune Uniunii Sovietice si sa fac mai multe servicii Frantei."

Serghei Kostin, autorul cartii "Bonjour Adio", din care s-a inspirat regizorul, spune ca in ciuda numeroaselor sale contradictii, Vetrov era o persoana integra: "El a actionat ca un barbat, asa cum spunem noi in limba rusa. Si-a dat seama ca a pierdut totul, si in loc sa cerseasca mila, el a decis sa spuna deschis adevarul in care credea sincer."

Serghei Makovetsky, un actor rus, urma sa joace in rolul principal, dar a primit un telefon de la ambasadorul rus la Paris, care i-a sugerat sa se retraga de la filmari.

Regizorul francez a primit mai apoi un telefon de la producatorul rus de film Nikita Mihalkov. ”Nu veti avea autorizare sa filmati in Moskova. Uitati de actori rusi, uitati de Rusia, uitati de Moscova”, i-a spus producatorul, cu 6 saptamani inainte de fimari.

Kostin, autorul cartii, spune ca Vetrov a suferit de frustrare profesionala, asta l-a facut sa se lanseze in spionaj. Era un agent foarte bun, dar la un moment dat a fost marginalizat, spune Kostin. Probabil atunci si-a spus: „Credeti ca sunt un nimic, un ratat? Las’ ca va arat eu cine sunt.”