Demonstrație la Sofia împotriva deciziei Tribunalului Suprem de a anula alegerea lui Mustafa Hadji în funcția de muftiu principal

Protestatarii au cerut totodată să fie reluată construcția moscheei de la Burgas și să fie construită o noua moschee la Sofia.

4 000 de musulmani bulgari, printre care multi muftii si imami, au protestat astazi în piata parlamentului împotriva repunerii lui Nedim Ghendjev în postul de muftiu principal. Protestatarii au acuzat guvernantii ca încalca drepturile religioase ale celei mai mari minoritati din Bulgaria si au cerut demisia ministrului fara portofoliu Bojidar Dimitrov.

Nedim Ghendjev, considerat a fi un opozant al conducerii partidului turc, a fost repus in drepturi printr-o decizie a Tribunalului suprem. În acest mod a fost anulat votul Conferintei nationale a ritului musulman care a ales în postul de muftiu principal pe Mustafa Hadji.

Ghendjev este considerat de multi lideri musulmani drept symbol al politicii de bulgarizare fortata dusa în anii 80 de regimul comunist al dictatorului Todor Jivkov cu sprijinul Moscovei. Aceiasi lideri au declarat ca Serviciul de securitate nationala DANS exercita presiuni si formuleaza amenintari la adresa clericilor musulmani.

Participantii la demonstratia si mitingul national de protest au scandat „Registratie-democratie”, „Jos Ghendjev” si „Un nou proces de bulgarizare fortata”. S-a scandat pentru prima data si în limba turca. Muftiul principal destituit Mustafa Hadji si-a început cuvîntarea în turca. El s-a declarat împotriva liderilor care nu sînt musulmani dar încearca sa-i învete pe musulmani Coranul.

Protestatarii au cerut sa fie reluata constructia moscheei de la Burgas, sa fie construita o noua moschee la Sofia si redeschise cele din Stara Zagora si Kiustendil.

La consiliul de ministri a fost depusa o petitie cu 213 000 de semnaturi în apararea muftiului ales Hadji Mustafa.

Protestul fara precedent a avut loc la numai doua zile dupa ce politia din orasul Kardjali cu populatie majoritara turca a patruns în forta în casa unui lider local al partidului turc – fost ofiter de politie, al carui fiu mai tarziu a fost acuzat ca a participat la traficul de prostituate.