Veteranii au cerut achitarea tuturor restanţelor la pensii până la sfârşitul anului curent, renunţarea la compensaţiile nominale şi restabilirea vechilor facilităţi la servicii comunale pentru toţi veteranii de război.
1 august 2000.
Actualitatea în Republica Moldova.
Meetingul de protest al pensionarilor și veteranilor.
Dan Ionescu: În Piaţa Marii Adunări Naţionale s-a desfăşurat astăzi un miting de protest al pensionarilor şi veteranilor celui de-al doilea război mondial. Revendicările de ordin social ale demonstranţilor au fost dublate de unele vădit cu caracter politic. Relatează Alexandru Eftode.
Peste trei mii de veterani ai celui de-al doilea război mondial şi veterani ai muncii au protestat astăzi în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău împotriva atitudinii şi politicilor Guvernului în domeniul protecţiei sociale a oamenilor în etate. În jur de 200 de veterani s-au apropiat de sediul Guvernului şi mai mult de 15 minute au implorat cu mîna intinsă Cabinetul de miniştri să le dea „măcar pîine” să nu moară de foame.
Protestatarii au purtat lozinci, cum ar fi „Guvernanţi, ne-aţi condamnat la moarte”, „Noi am ridicat ţara din ruine, iar voi ne duceţi de râpă”. În una din lozinci veteranii cereau ca şeful statului, deputaţii şi primul ministru să fie traşi la răspundere „pentru genocid împotriva poporului”. Să menţionăm, că toate lozincile erau scrise în limba rusă, iar majoritatea protestatarilor erau de etnie rusă.
Veteranii au cerut achitarea tuturor restanţelor la pensii până la sfârşitul anului curent, renunţarea la compensaţiile nominale şi restabilirea vechilor facilităţi la servicii comunale pentru toţi veteranii de război. Una dintre cerinţe este ca taxele pentru serviciile comunale să nu depăşească un anumit procent din mărimea pensiei. Preşedintele organizaţiei veteranilor din Republica Moldova, Dumitru Zidu, a declarat în cadrul manifestaţiei, că veteranii sunt gata să recurgă la acţiuni violente în cazul în care Cabinetul de miniştri nu le va satisface revendicările.
Primul ministru Dumitru Braghiş, care a ieşit în faţa protestatarilor împreună cu câţiva miniştri, a spus că Guvernul a transferat deja bani pentru achitarea compensaţiilor destinate pensionarilor. Braghiş a anunţat că Executivul va crea săptămâna curentă un grup de lucru pentru examinarea revendicărilor înaintate de veterani, care au delegat 15 persoane pentru începerea negocierilor. Premierul Braghiş şi cei câţiva miniştri au fost petrecuţi în sediul Guvernului cu strigăte şi au fost numiţi ucigaşi şi bandiţi.
Deşi organizatorii acţiunilor de protest susţin, că acestea nu au substrat politic, spre sfârşitul mitingului veteranilor le-au fost distribuite foi volante, care conţineau un apel la desfăşurarea alegerilor parlamentare şi prezidenţiale generale anticipate, dar şi a unui referendum în problema modificării sistemului de guvernare. Foile volante nu erau semnate, dar menţionau că ar fi fost alcătuite de un grup de veterani ai partidului comunist al Uniunii Sovietice şi ai partidului comunist din Moldova. Foile volante mai conţineau caricaturi şi versuri satirice la adresa tututror liderilor parlamentari, acuzaţi că au votat instituirea republicii parlamentare doar pentru a-l elimina de pe scena politică pe Petru Lucinschi, pe care nu l-ar fi putut învinge în alegeri prezidenţiale generale. Una dintre persoanele, care distribuiau foile volante, ne-a spus că acestea au fost alcătuite de organizaţia obştească „Republica” ce îl susţine pe preşedintele Petru Lucinschi. Să precizăm, că protestatarii aveau opinii diferite despre modificarea Constituţiei. Iată ce ne-au declarat câţiva dintre ei:
- „Eu nu ştiu ce fel de republică, în orice caz, e clar lucru, că aici ar fi destul un singur om, care ar fi oleacă mai cu suflet pentru toată republica asta. Un singur om ar fi destul. Nu trebuie atâţea, care să ne jupească de şapte piei.”
- „În Republica Modlova trebuie două partide – partidul democrat, cine vrea, şi partidul lucrătorilor – rabociai cresteanscaia soţialisticescaia partia, aşa se zice. Lasă lumea să aleaga ce le trebuie lor, asta să afle. Trebuie să fie în Constituţie, acolo să fie scris, dacă prezidentul republicii nu face lucrul cela care e obligat, numaidecât să se ducă din tron. Parlamentul trebuie să fie, să controleze. Un om, Doamne fereşte, să fie, numai la Cili a fost unul.”
Să menţionăm, că după instituirea de către Legislativ a republicii parlamentare, preşedintele Petru Lucinschi a înaintat deputaţilor un proiect de lege constituţională privind trecerea la sitemul prezidenţial de guvernare prin referendum. Să amintim, de asemenea, că o altă formaţiune, care-l susţine pe Petru Lucinschi - mişcare social-politică „Plai natal”, a difuzat ieri o declaraţie, prin care aderă la acţiunile de protest ale veteranilor. Declaraţia menţionează, că modifcarea recentă a sistemului de guvernare va complica şi mai mult situaţia acestora.
Din Chişinău, Alexandru Eftodi, pentru Radio Europa Liberă
*
Dan Ionescu: În prima zi a lunii august, o lună cu o semnificaţie deosebită în istoria Republicii Moldova, ziarul bucureştean România Liberă publică un foarte interesant interviu cu fostul preşedinte Mircea Snegur, dedicat seriei de evenimente, declanşate ca urmare a putciului de la Moscova din 27 august 1991. Interviul, realizat de Mihai Vicol, începe cu o declaraţie incitantă a domnului Snegur. „Ceea ce vă spun acum sunt lucruri pe care nu le-am mai spus niciodată. Le spun în premieră pentru cititorii ziarului Dumneavoastră.” Printre aceste mărturisiri, cea mai interesantă este, desigur, aceea, potrivit căreea „noi am trimis la Bucureşti câţiva oameni, ca în caz dacă lucrurile ar fi luat o întorsătură nefavorabilă, să formeze guvernul Republicii Moldova în exil. Nu le pot divulga numele, dar au fost oameni, pe care i-am trimis împreună cu domnul Moşanu şi domnul Muravschi.”
În partea finală a interviului, Mircea Snegur se referă pe larg la cazul Ilaşcu, pronunţându-se cu hotărâre împotriva unei rejudecări a procesului membrilor grupului Ilaşcu într-o altă ţară. Fostul preşedinte aminteşte, că el anulase prin decret prezidenţial înscenarea judiciară de la Tiraspol. De aceea el crede, că o transferare a procesului într-o altă ţară ar însemna, de fapt, reucunoaşterea sentinţei pronunţate la Tiraspol şi, implicit, a Transnistriei ca stat de sine stătător. Potrivit domnului Snegur, cheia soluţionării diferendumului transnistrean şi al cazului Ilaşcu se găseşte la Moscova. „Dacă Moscova ar dori ca această problemă să fie rezolvată, ea poate fi soluţionată în jumătate de zi.”