Frunza

Plagiatul simbolului primordial al naturii nepoluate și al prospețimii din grădina carpatină.

Cu tantam mediatic vecin cu scandalul, Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, a lansat săptămâna tocmai la Şanhai, noul slogan turistic al României. Turiştii din toată lumea sunt invitaţi să „exploreze grădina carpatină”. Brandul este prezentat grafic în culori vii, în nuanţe de verde, albastru, galben şi portocaliu, rolul lor fiind de a aminti de natură, soare şi mare.

Motivele pentru care turiştii ar trebui să viziteze România sunt peisajele virgine din Munţii Carpaţi şi Delta Dunării, siturile arheologice cu elemente bizantine şi latine şi tradiţiile păstrate de români din timpuri străvechi. Principalele produse oferite sunt turismul în natură, turismul rural, circuitele culturale, turismul activ şi de aventură, turismul balnear şi turismul religios, având în vedere că România ar fi şi grădina Maicii Domnului, iar potenţialul turistic la mânăstirilor nu e suficient exploatat şi pus în valoare.

După cum se observă, lucru bun, s-a renunţat la mitul stupid al lui Dracula, un fel de „Cântarea României“, fără Ceauşescu, dar cu frisoane şi bulion pe post de sânge. Din păcate, s-a renunţat şi la promovarea litoralului, modalitate de a recunoaşte, indirect, că şi aici bulgarii ne-au luat-o înainte. Avem mari probleme cu infrastructura. Pe lângă drumuri proaste şi hoteluri vechi, şi serviciile sunt proaste. Ministrul a dat dovadă de realism. În pofida patriotismului afişat şi a chinezilor deghizaţi în voevozi, nu se aşteptă ca mâine un milion de chinezi să hălăduiască prin gradina carpatină. Noul brand este doar începutul campanii de promovare şi un prim pas spre o industrie turistică performantă, dar care nu rezolvă problemele structurale ale domeniului.

Scandalul s-a iscat de unde nimeni nu se aştepta. Cuvântul „România“, cu literele în nuanţe de verde, este dominat de o frunză de-a lungul unei ape. Frunza asta ar reprezinta simbolul primordial al naturii nepoluate şi al prospeţimii, în ciuda faptului că avem probleme cu poluarea şi cu turiştii de ocazie care lasă în urma munţi de gunoaie şi de deşeuri de plastic. Plus tradiţiile din cele mai îndepărtate timpuri, cu referire, probabil la doinitul din frunză, deşi e greu de crezut că turiştii s-ar lăsa momiţi cu cântece de of şi-amar. Cei care n-o înghit pe Elena Udrea au brodat intens pe tema, invocînd ba frunza Evei, ba tăiatul frunzei la câini.

Lucru mai grav, blogeri au descoperit în câteva ore că nefericita frunză, prezentată drept costistitoare creaţie originală a unei firme cu faimă, nu era deloc originală. A fost folosită şi de alţii şi pare imitată, copiata sau cumpărată pe nimic de pe internet. Ministrul s-a inclinat în faţa evidenţei, mai ales că frunza n-a plăcut la Cotroceni, şi a ameninţat cu neplata firmei, care şi ea şi-a asumat asemanarea. Problema e de ce consilierii, bine plătiţi şi cu acces pe internet, n-au observat-o şi n-au prevenit incidentul, punând în poala ministrului o frunză de care nu avea nevoie şi care nu acoperă goliciunea şi lipsurile turismului românesc.