Viorel Chivriga (IDIS Viitorul) declară că atunci când se vehiculează ideea majorării preţului la pâine cu 40 de bani, se trece pe panta politică.
Vasile Mârzenco, preşedintele Federaţiei Naţionale a Fermierilor, consideră că Republica Moldova ar putea avea insuficienţă de grau alimentar din cauza problemelor climaterice de nivel naţional dar şi mondial.
Vasile Mârzenco: Pot fi probleme in ce priveşte asigurarea pieţei interne cu produse de panificatie.
Europa Liberă: Și atunci s-ar putea mări preţul la pâine?
Vasile Mârzenco: Si fara criză s-ar cuveni să fie alt preţ. Se cuvine sa se calculeze pretul painii din pretul graului, nu invers, preţ care e fixat de ştim noi cine, ştim noi cum.
Europa Liberă: Atunci soluţia ar fi să importăm grâu alimentar?
Vasile Mârzenco: Nu e prima dată cand importam grau alimentar. Intotdeauna s-a importat, daca nu grau alimentar, atunci făină. Grâul din podul fermierului nu inseamna neaparat ca e grau pentru paine. Din cauza ca noi in mod populist pastram preturile la paine, asta se face pe seama ţăranului care produce o paine.
Europa Liberă: Şi atunci cat ar trebui să coste o paine?
Vasile Mârzenco: Cu mult mai mult decat costă!
Europa Liberă: Cu un leu mai mult? Cu doi?
Vasile Mârzenco: Cel puţin.
Viorel Chivriga, expert la Institutul Viitorul, spune că anul acesta vom culege cel puţin aceeaşi cantitate de grau ca şi anul trecut, doar că grâul de panificaţie, graul alimentar – ar putea fi insuficient pentru a alimenta toată Republica Moldova.
Viorel Chivriga: Dar si aici situatia se rezolvă. Sunt necesare unele interventii ale statului sau ale companiilor care sunt pe piaţa, si astfel de interventii pot fi realizate prin niste importuri masive de grau alimentar pentru a acoperi deficitul de grau alimentar care va exista sau care există.
Expertul Chivriga mai spune că atunci cand se vehiculează ideea majorării preţului la pâine cu 40 de bani, se trece pe panta politică.
Viorel Chivriga: Nu este adevărat si nu poate fi adevărat. Este o sinucidere pentru partidele politice care se afla la guvernare să mărească pretul la paine. Acest lucru nu se poate intampla intr-un timp asa de scurt, si nu există temei economic pentru acest lucru. Pretul la grau poate creşte, dar nu cu mult. ”
Europa Liberă: Cine spunea de o eventuala creştere a pretului la paine?
Viorel Chivriga: Spunea MAE!
Europa Liberă: Care e extraparlamentară, respectiv are interes.
Viorel Chivriga: Are interes. Eu cred ca e o speculare politica cu tentă economică.
La nivel mondial starea lucrurilor este ingrijorătoare, potrivit ziarului Eco. În Federaţia Rusă, care este unul dintre jucătorii importanţi pe pieţele internaţionale ale cerealelor, recolta de cereale este compromisă de secetă, iar în Canada, un alt producător important, la fel ca şi în Moldova, anul s-a dovedit a fi excesiv de ploios. În ţările UE suprafeţele semănate cu grâu scad de la an la an în favoarea culturilor tehnice cum ar fi rapiţa. Situaţia este puţin mai bună în Ucraina şi Kazahstan, dar şi aici pe alocuri au făcut ravagii ploile şi seceta.