7.08 - București: Theodor Stolojan candidat la președinție

Theodor Stolojan

Theodor Stolojan: Motivul pentru care fac acest gest de a intra în viața politică este situația foarte grea în care se găseşte România astăzi, unde sărăcia se extinde continuu.


7 august 2000.

Actualitatea
. (Moderator: Cristian Teodorescu; corespondent: Tania Radu).

Teodor Stolojan candidat la președinție.

Cel mai important subiect al zilei este anuntul domnului Theodor Stolojan că va candida la preşedinţie din partea PNL. Un anunţ care nu a luat pe nimeni prin surprindere. Pornit din postura de tehnocrat, domnul Stolojan a anunţat că se va înscrie in PNL în urmatoarele zile. (...)

La anunţarea candidaturii pentru funcţia de preşedinte, cu susţinerea PNL, Theodor Stolojan a fost flancat de Mircea Ionescu Quintus, Valeriu Stoica şi Paul Păcuraru. Iată cum motivează proaspătul candidat intrarea sa in politica:

T. Stolojan: „Motivul pentru care fac acest gest de a intra in viata politica, gest pe care il doresc să fie urmat de căt mai multi din viata civila, viata stiintifica a ţării, deci, motivul este situaţia foarte grea în care se găseşte Romania astazi, unde sărăcia se extinde continuu.”

Intr-o scrisoare deschisă adresată comitetelor judeţene ale iniţiative social liberale şi datate 6 august, Theodor Stolojan multumeste acestei grupări pentru sprijinul acordat în toata aceasta perioada de deliberări, sprijinul „tuturor acelora care nu s-au implicat în politică pină acum, dar pentru care ţara înseamnă ceva şi vor să vadă că Romania merge pe calea cea bună”. (...)

Proaspătul candidat contează pe mai departe pe lărgirea susţinerii sale politice, deşi, cu cîteva săptămîni în urmă condiţiona acceptarea candidaturii de o fuziune PNL-ApR, apoi măcar de o alianţă pre-electorală între cele doua partide, acum şi.a mutat exigenţele pentru perioada de după alegeri. In ideea sa e nevoie de o noua construcţie politică şi ea ar trebui să înceapă chiar de la reformarea instituţiei prezidenţiale.

T. Stolojan: „Chiar preşedinţia trebuie, cu ea trebuie începută restructurarea politică. Eu nu concep instituţia prezidenţială ca o instituţie din care ies fel de fel de zvonuri, dosare şi altceva... Nu mă interesează dosare şi alte asemenea lucruri. Trebuie terminat, odată pentru totdeauna cu teme false, care se pun pe agenda cetăţenilor romani cum e „firul roşu”, firul albastru sau alte fire...”

Priorităţile următorilor patru ani tin de finalizarea procesului de tranzitie, care trenează de multă vreme şi explică lipsa de performanţă a economiei romanesti.

T. Stolojan: „Ineficienţa structurilor politice, ineficienta economică şi corupţia, sunt cele trei probleme nerezolvate şi care determină astazi adîncirea sărăciei in Romania. Trebuie să înţelegem că Romania nu poate avea o creştere economică la care este îndreptăţită. Cetăţenii o doresc pentru ca sa nu se accentueze sărăcia, să fim în aceasta pantă descendentă, deoarece nu au construit încă sistemul economiei de piaţă în Romania. Si acest sistem nu generează acele stimulente care determină pe întreprinzători să ia decizii corecte, de investitii, de afaceri.

Privatizarea: cîţi ani ne mai trebuie să privatizăm spaţiile comerciale din oraşe? Cîţi ani ne mai trebuiesc să privatizăm unităţile de turism ? Cum vreţi să se facă investiţii în ceva care nu îţi aparţine ?! Cine e prostul să facă o investiţie în ceva care, mîine -poimîine, aranjează alţii s-o ia altcineva ?! Astea sunt cauzele pentru care Romania nu are creştere. Cit timp cred unii politicieni că în Romania ne mai putem juca cu inflatii de 30% şi peste 30%? Pînă cînd ?!”

Decizia lui Teodor Stolijan anunţată astazi oficial a evitat cu destulă abilitate să pară o schimbare flagranţă de direcţie. Cum am văzut, fostul premier nu s-a dezis de iniţiativa social liberală, ba chiar nici de Ion Iliescu, pe care l-a susţinut în campania pentru prezidenţialele din 1996. Întrebat ce l-a făcut să nu-l mai susţină astazi, Stolojan a răspuns scurt: vremurile. (...)

T. Stolojan: „Dacă nu era corupţia, sărăcia nu era aşa de mare în Romania, pentru că astazi plătim din bugetul statului mii de miliarde de lei pentru a acoperi ce? Găurile produse de corupţie ! Prin Bancorex şi prin alte isprăvi pe care le ştiţi foarte bine!”

Stolojan a reluat şi astazi ideea că nu intră în campanie, mînat de ambiţie, considerînd şi acum că i s-ar fi potrivit mai bine postura de prim ministru. Se considera încă vulnerabil pe anumite chestiuni: una dintre ele, politica externa. Dar este convins că poate compensa din mers. Declară că nu a colaborat cu fosta Securitate şi nu se teme de atacurile adversarilor politici cu care nu are nimic de împărţit, fiind un nou venit pe această scena. Se considera demisionat din toate funcţiile deţinute în cadrul grupului Tofan, deşi n-ar fi fost obligat să o facă decît în cazul unei reuşite în alegeri. In fine, de stategia electorală crede că se va ocupa partidul...

*

C. Teodorescu: După anunţarea candidaturii la preşedinţie a domnului Stolojan n-au întîrziat să apară reacţii din partea a doi dintre prezidenţiabili: pentru domnul Ion Iliescu soluţia la care au apelat liberalii ar trăda „o criza de personalităţi capabile să îşi asume candidatura la preşedinţie”, iar domnul Teodor Meleşcanu a declarat că lansarea candidaturii domnului Stolojan i se pare total nepotrivită deoarece Cotrocenii nu au nevoie de un contabil ci de o persoana care să aibe experienţă politică, experienţă în negocieri şi să poată reprezenta, aşa cum îi intră în competenţe poporul roman..., a spus domnul Meleşcanu care admite ca Teodor Stolojan are certe calităţi de premier, dar nu şi de şef de stat.