Lucinschi s-a pronunţat pentru sporirea rolului OSCE în soluţionarea diferendului transnistrean, menţionând că Federaţia Rusă şi Ucraina sprijină această poziţie.
22 august 2000
Actualitatea în Republica Moldova.
Chestiunea transnistreană după summitul de la Ialta.
Dan Ionescu: Mediile de informare au remarcat discreţia neobişnuită, de care a dat dovadă preşedintele Petru Lucinschi în legătură cu convorbirile pe care le-a avut la Ialta, vinerea trecută. O discreţie, care priveşte mai ales chestiunea Transnistriei, la care s-a referit în termeni destul de laconici în cursul apariţiei sale pe postul naţional de televiziune, de ieri seara. Mai multe de la Sergiu Praporşcic.
Preşedintele Petru Lucinschi consideră, că soluţionarea diferendului transnistrean rămâne în continuare o problemă dificilă, chiar şi după formarea comisiilor de stat ale Federaţiei Ruse, Ucrainei şi Republicii Moldova pentru reglementarea conflictului. Într-o emisiune televizată, pusă pe post luni seara, şeful statului a declarat, că a avut mai multe întrevederi cu Evgheni Primacov, preşedintele comisiei ruse, în cadrul cărora s-a pus în discuţie mai multe variante de accelerare a procesului de negocieri.
Petru Lucinschi a declarat că această problemă este una „cu rădăcini mai vechi”. Şeful statului a spus, că Chişinăul va înainta propunerile sale în vederea soluţionării acestei probleme. Totodată, Lucinschi crede, că lucrul asupra documentului final va decurge mai intens. În acest context, Lucinschi s-a pronunţat pentru sporirea rolului OSCE în soluţionarea diferendului transnistrean, menţionând că Federaţia Rusă şi Ucraina sprijină această poziţie.
Pe de altă parte, şeful statului consideră, că în prezent diferendul este mai aproape de soluţionarea lui, deoarece „acum şi ţările europene sunt dispuse mai mult ca înainte să ne ajute în acest sens”. Petru Lucinschi a discutat problema diferendului transnistrean cu preşedintele rus, Vladimir Putin, şi cu cel al Ucrainei, Leonid Kuchma, în cadrul reuniunii şefilor de state ale CSI, desfăşurată în perioada 18-19 august la Ialta. Şeful statului nu a oferit, însă, detalii referitoare la aceste discuţii.
După revenirea lui Lucinschi de la Ialta, Preşedinţia a difuzat un comunicat, care, la fel, nu face precizări privind conţinutul discuţiilor de la Ialta pe tema transnistreană. De asemenea, Preşedinţia nu a reacţionat la proiectul documentului final privind reglementarea relaţiilor dintre Republica Moldova şi Transnistria, care a fost prezentat acum o săptămână la Moscova de preşedintele comisiei de stat a Federaţiei Ruse pentru diferendul transnistrean, Evgheni Primakov.
Amintim, că şi reprezentantul preşedintelui la negocierile cu Tiraspolul, Vasile Sturza, a refuzat să dea vreo apreciere acestui document. Responsabilul de relaţiile externe de la Tiraspol, Valeriu Liţcai, s-a arătat satisfăcut de conţinutul acestui document, deoarece Transnistria ar figura ca o formaţiune statală. Oficialul de la Tiraspol a mai spus, că documentul, elaborat de comisia rusă, este o detalizare a memorandumului privind principiile de reglementare a diferendului transnistrean, semnat în 1997 la Moscova. Liţcai consideră că, pe de o parte, proiectul presupune posibilitatea unor compromisuri între Chişinău şi Tiraspol, iar pe de altă parte, conţine prevederi care „nu se ştie dacă vor fi acceptate fără discuţii de către Chişinău şi Tiraspol.”
Solicitat de noi, generalul de brigadă Roman Hormoza, adjunctul şefului Misiunii OSCE în Republica Moldova, ne-a declarat că, deocamdată, Reprezentanţa OSCE la Chişinău nu a luat o poziţie faţă de proiectul comisiei ruse, acesta urmând să fie studiat de experţi. Generalul Hormoza spune, că este evident că documentul e îndreptat spre federalizarea Republicii Moldova. „Un lucru, care nu mi-a plăcut în proiectul prezentat de comisia rusă, este că acesta prevede două spaţii militare în cadrul unui stat comun, ceea ce înseamnă că Transnistria va avea propriile forţe armate”, a mai spus generalul Hormoza. În opinia lui, trupele de Interne ar putea avea două comandamente – unul la Chişinău şi altul la Tiraspol, dar trebuie să existe o singură armată pe tot teritoriul Republicii Moldova.
Din Chişinău, Sergiu Praporşcic, pentru Radio Europa Liberă
*
Dan Ionescu: Să adăugăm, că marţi preşedintele Lucinschi a avut o convorbire telefonică pe tema Transnistriei cu şeful comisiei de stat ruse, Evgheni Primakov. Acesta este aşteptat să sosească în curând la Chişinău spre a discuta proiectul de soluţionare a diferendului transnistrean, care-i aparţine.