Ceea ce s-a întimplat în timpul vizitei ambasadorului James Rosapepe în zona locuită de ceangăi arată intenţia unor forţe din Romania de a strica raporturile noastre cu acele puteri ale lumii de care depinde integrarea ţării în ansamblul instituţional al lumii democratice.
25 august 2000
Actualitatea. (Moderator: Cristian Teodorescu; comentariu: Gabriel Andreescu).
O vizită a ambasadorului american.
Cineva care urmareşte cu atenţie presa a putut sesiza revenirea ziarului Adevarul la tema maghiară. Sub semnatura lui Silvia Achim au apărut în ultimul timp mai multe acuzaţii privind intenţiile iredentiste şi anti romaneşti ale maghiarilor din Romania sau de la Budapesta. joi, 24 august, subiectul au fost ceangăii din Moldova şi vizita făcută în regiune a ambasadorului Statelor Unite, James Rosapepe. Cum nu este vorba de o simplă întîmplare ci chiar despre intersecţia politicilor interne cu cele internaţionale, atît de importante pentru destinul Romaniei, aş sugera să aruncăm o privire mai atentă la miza unui astfel de eveniment.
Ce susţine ziarul Adevarul din 24 august ? Unu: ceangăii din Moldova nu ar avea origine maghiară ci una romanească; doi: solicitările unor ceangăi privind oficierea slujbelor în limba maghiară se fac prin falsuri; trei: ambasadorul Rosapepe a fost convins de caracterul românesc al populaţiei de ceangăi. Sau, ca să reproducem textul şi stilul standard din Adevarul, „populaţia este romanească şi simte romaneste în imensa ei majoritate”.
Trebuie spus ascultătorului că nici un cercetător serios nu pune astazi la îndoială originea maghiară a ceangăilor, numai că romanizarea ceangăilor a făcut parte din proiectul de asimilare naţionalistă începută de către Gheorghiu Dej la sfîrşitul anilor 50, proiect transformat printr-o politică sistematică de către Nicolae Ceauşescu.
La obiectivul asimilării ceangăilor din Moldova a participat şi clerul catolic, iată de ce capii bisericii catolice din Romania, in particular episcopul romano-catolic Gherghel din Iaşi, compromis sub regimul comunist se află şi astazi în serviul unor forţe anti-maghiare. Ziarul Adevarul nu face decît să pună în valoare vechi servituţi. Faptul că titlul articolului din 24 august vorbeşte de maghiaritatea catolicilor din Moldova urzită prin falsuri şi metode neortodoxe şochează prin logica transformării negrului în alb. O astfel de crasă negare a realităţilor o cunoşteam sub comunism. (...)
Dar ultima chestiune, poate cea mai relevantă, priveşte vizita ambasadorului american în regiunea locuită de ceangăi la 19 august. Ceea ce ziarul Adevarul nu aminteşte, dar o fac cotidianele locale, cum ar fi „Deşteptarea din Bacău”, este incidentul din comuna Cleji. Este vorba despre o comuna cu o importantă populaţie ceangăie, trecuta în itinerariul ambasadorului american. Aici reprezentanţii maghiarilor ceangăi din Moldova au fost împiedicaţi să ia parte la masa oficială unde se aflau diplomaţii americani şi autorităţile locale.
Să recapitulam: o vizita a ambasadorului american tulburată, protocolul violat, scene de agresivitate faţă de minoritari. Cineva ar putea explica lucrurile prin stupidităţi locale: lipsa de civilizaţie, neştiinţa a aceea ce trebuie făcut, etc...
Dar, cel mai probabil, nu aceasta este explicaţia adevărată: pentru un om cît de cît raţional este absurd să lase vizitatorilor americani impresia că au de-a face cu o populaţie şovină, că autorităţile sunt gata să invite la violenţe împotriva unor minoritari. O astfel de imagine face un rău de neînchipuit cu consecinţe asupra felului în care priveşte America către Romania. Cui îi poate folosi această imagine ?
Iată de ce aş propune o altă explicaţie: ceea ce s-a întimplat în timpul vizitei ambasadorului James Rosapepe în zona locuită de ceangăi reprezintă acte premeditate. Ele arată intenţia unor forţe din Romania de a strica raporturile noastre cu acele puteri ale lumii de care depinde integrarea ţării în ansamblul instituţional al lumii democratice.
Am adus în discuţie acest subiect pentru a aminti că mizele geopolitice în care este implicată Romania nu se joacă în jurul conflictelor PNTCD-PNL şi alte subiecte de care este plină astazi presa. Ci, din evenimente care, uneori, apar la marginea interesului public, deşi, pe termen lung, tocmai ele au un rol fundamental.