29.08 - Chișinău: Premierul Braghiș vizitează satele din stînga Nistrului

Locuitorii din Cocieri şi Molovata Nouă consideră că debranşarea de la reţelele de gaze şi electricitate este o acţiune de natură politică, la care a recurs Tiraspolul.

29 august 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Premierul Braghiș vizitează satele din stînga Nistrului.


Dan Ionescu: După vizita inopinantă de sâmbăta trecută la Tiraspol, premierul Dumitru Braghiş a revenit astăzi pe malul stâng al fluviului Nistru. Mai precis, el s-a deplasat în satele de dincolo de Nistru, aflate în subordinea Chişinăului. Sate, ai căror locuitori se confruntă cu mari dificultăţi din cauza presiunilor permanente, pe care le exercită autorităţile separatiste transnistrene. Relatează Alexandru Eftode
.

Aflat astăzi la Cocieri, una din cele cinci localităţi din stânga Nistrului aflate sub jurisdicţia Republicii Moldova, premierul Dumitru Braghiş a promis să soluţioneze problemele, pe care le crează autorităţile transnistrene locuitorilor acestor sate. În urmă cu trei săptămâni, administraţia de la Tiraspol a debranşat satele Cocieri şi Molovata Nouă de la reţelele de gaze şi electricitate, invocând o datorie de aproape 700 mii de lei şi le-au reconectat abia în dimineaţa zilei de astăzi. Primul ministru le-a spus primarilor din cele cinci sate, că acţiunile Tiraspolului nu au la bază motive politice.

Potrivit lui Dumitru Braghiş, care s-a întâlnit sâmbătă cu liderul tiraspolean, Igor Smirnov, acesta i-ar fi promis, că livrarea gazelor şi curentului electric în localităţile aflate sub jurisdicţia Republicii Moldova nu va fi sistată atâta timp, cât vor fi efectuate plăţile curente. Totuşi, primul ministru este de părere, că trebuie modificat cel puţin sistemul de alimentare cu electricitate a acestor localităţi, ele urmând a fi conectate la reţelele de la Holercani, care se află vis-a-vis, pe malul drept al Nistrului. Braghiş a promis, că va negocia cu administraţia companiei Union Fenosa instalarea unei noi reţele, care ar costa în jur de trei milioane de lei.

Contrar afirmaţiilor primului ministru, locuitorii din Cocieri şi Molovata Nouă consideră că debranşarea de la reţelele de gaze şi electricitate este o acţiune de natură politică, la care Tiraspolul a recurs, după ce Chişinăul a încetat să mai elibereze agenţilor economici din regiunea transnistreană licenţe de export.

Iată ce ne-a declarat primarul din Cocieri, Ion Isacov: „Suntem manipulaţi de organele administraţiei locale transnistrene, care la orişice problemă, care nu o pot hotărî cu Republica Moldova, suntem deconectaţi de la energia electrică. A doua problemă este gazul. Satul de trei săptămâni a fost deconectat de la gaz în legătură cu mari datorii la gaz. Datorii, care statul trebuia să le plătească, 50 de procente, întreprinderii de gaz Dubăsari. Dacă toţi cetăţenii din partea dreaptă s-au bucurat de înlesnirile la 90 de metri pătraţi în perioada de încălzire 1999-2000, atunci cetăţenii satului Cocieri şi Molovata Nouă au achitat gazul la 100 de procente. Şi de atâta s-au format nişte enorme datorii la gaz pe perioada de încălzire 99-2000, în jurul la 280 de mii.”

Primarul Isacov ne-a mai spus că la aceste probleme se mai adaugă şi piedicile, puse de administraţia de la Tiraspol ţăranilor din Molovata Nouă şi Cocieri la comercializarea producţiei agricole. Pe şoseaua Tiraspol-Dubăsari, care trece pe lângă aceste localităţi, au fost instalate pichete de grăniceri, care solicită ţăranilor şi agenţilor economici să plătească taxe vamale.

Ion Isacov: „Agenţii economici se ciocnesc cu o întrebare destul de grea – transportarea de pe câmpurile noastre, de pe câmpurile primăriei, deci, transportarea mărfii în sate, ori transportarea mărfii la întrerpinderile de prelucrare. Din diferite motive neobiective, sunt stopate maşinile. Sunt cazuri, că sunt stopate tractoarele şi maşinile cu roşii, cu tutun, sunt arestate. Bineînţeles, după intervenţia organelor judeţene, cele de guvern ele sunt eliberate. Dar diferite taxe, diferite accize, impuse de organele autoproclamatei republici face ca aceste transportări să fie foarte dureroase şi foarte neadecvate.”

Dumitru Braghiş a promis la Cocieri, că va discuta în următoarele zile cu Igor Smirnov pentru a soluţiona aceste probleme. Să menţionăm, că primul ministru a fost însoţit astăzi de Vasile Sturza, şeful Comisiei de stat a Republicii Moldova pentru soluţionarea conflictului transnistrean. Vasile Sturza a declarat, că Chişinăul nu va accepta propunerile de federalizare a Republicii Moldova, care, aşa cum au confirmat şi autorităţile de la Tiraspol, au fost avansate de şeful comisiei Federaţiei Ruse pentru reglementarea conflictului transnistrean, Evgheni Primakov.

Sturza a spus că „la negocieri nu punem problema federalizării Republicii Moldova, ci a refacerii integrităţii teritoriale a statului nostru. În acest sens avem susţinerea organismelor internaţionale şi europene.” El a precizat, că Chişinăul doreşte ca regiunea transnistreană să aibă statut de autonomie în componenţa Republicii Moldova.

Din Chişinău, Alexandru Eftode, pentru Radio Europa Liberă.

*
Dan Ionescu: Agenţiile moldovene de ştiri au anunţat marţi, că noul guvern al autoproclamatei republici moldoveneşti nistrene a depus ieri jurământul în faţa lui Igor Smirnov, în calitate de preşedinte al acestei formaţiuni nerecunoscute pe plan internaţional. Vechiul guvern fusese demis, după ce în iulie sovietul suprem al Transnistriei a adoptat modificări la constituţia acestei regiuni, care au transformat sistemul de guvernare semiprezidenţial într-unul prezidenţial. Din noul guvern fac parte 13 miniştri, printre care se numără şi ministrul securităţii, Vladimir Antiufeev, şi cel al afacerilor externe, Valeriu Liţcai.

În legătură cu înfiinţarea oficială a unui minister transnistrean de externe, Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova a transmis reprezentanţelor diplomatice străine de la Chişinău o notă, în care se spune, că acest pas contravine tuturor înţelegerilor dintre Republica Moldova şi Transnistria, în particular articolului trei al Memorandumului din 8 mai 1997.

În aceeaşi notă, Ministerul roagă misiunile diplomatice acreditate în Republica Moldova „să se abţină de la stabilirea sau întreţinerea oricăror servicii, inclusiv prestarea de servicii consulare, cu aşa-numitul minister de externe al republicii moldoveneşti nistrene.” Cu aceeaşi ocazie, reprezentanţii altor state au fost rugaţi să se abţină de la a participa la festivităţile dedicate aniversării a 10 ani de la proclamare. Sărbătorirea acestui eveniment va include şi o paradă militară, ea având, potrivit Ministerului de Externe moldovean, un caracter pur propagandistic.