4.09 - Chișinău: Reacții politice la zăngănitul de arme de la Tiraspol

Igor Smirnov

Igor Smirnov întotdeauna a fost împins de forţele reacţionare din Rusia.

4 septembrie 2000.


Actualitatea în Republica Moldova
.

Reacții politice la zăngănitul de arme de la Tiraspol
.

Dan Ionescu: Sărbătorirea a 10 ani de la separarea Transnistriei de la Moldova şi mai ales dimensiunea pronunţat militară, dată evenimentului, au stârnit numeroase reacţii printre oamenii politici de la Chişinău. Relatează Alexandru Eftode
.

Declaraţiile liderului separatist, Igor Smirnov, îndreptate împotriva Chişinăului, pe care le-a făcut în cadrul manifestărilor prilejuite de aniversarea a 10-cea de la înfiinţarea autoproclamatei republici nistrene, au trezit reacţii din cele mai diverse la Chişinău. Unii politicieni consideră, că Moscova încurajează un asemenea comportament ostil Chişinăului a liderului de la Tiraspol, acesta exprimând adevărata poziţie a Moscovei vis-a-vis de conflictul transnistrean. Alţii sunt de părere, că Smirnov a depăşit orice limită, intrând în conflict cu administraţia de la Moscova.

Să amintim, că liderul separatist a spus, vineri, că Transnistria nu are nevoie să fie recunoscută de comunitatea internaţională. Unica soluţie a diferendului transnistrean, a spus Smirnov, constă în recunoaşterea de către Chişinău a statalităţii autoproclamatei republici moldoveneşti nistrene, a cărei viitor depinde doar de evoluţiile uniunii interstatale Rusia-Belarus. În acest context, el a criticat propunerea de federalizare a Republicii Moldova, făcută de comisia de stat a Rusiei, în frunte cu Evgheni Primakov. În acelaşi timp, liderul separatist a reproşat Moscovei asumarea la Istanbul a angajamentului de-a evacua trupele şi armamentul stocat în Transnistria până la finele anului 2002.

La o zi după declaraţiile lui Smirnov, în cadrul paradei militare, ministrul apărării al autoproclamatei republici, Stanislav Hajeev, a spus, că este reală izbucnirea unui nou conflict militar, asemănător celui din 1992. El a afirmat că pericolul constă în faptul că Chişinăul îşi extinde şi întăreşte colaborarea cu NATO şi ţările din acest bloc militar, în special cu Statele Unite ale Americii.

Solicitat de noi, preşedintele delegaţiei Parlamentului de la Chişinău la Adunarea parlamentară a NATO, deputatul creştin-democrat Sergiu Burcă, a spus că declaraţiile lui Hajeev nu pot fi luate în serios. Afirmaţiile lui Smirnov, însă, ar exprima adevăratele intenţii ale Moscovei în regiune.

Sergiu Burcă: „Declaraţiile respective nu sunt nişte improvizări ale unor minţi exaltate, ci expresia politicii ruseşti, promovate în această zonă. Moscova nu poate vorbi cu text deschis ceea ce vorbeşte Smirnov. Smirnov face asemenea declaraţii, ştiind că îşi are un spate asigurat şi acest spate il asigură Moscova. Am certitudinea, că Smirnov şi ceilalţi care fac asemenea declaraţii, nu sunt decât porta-voce neoficială a Moscovei.”

O opinie similară a exprimat şi Vitalia Pavlicenco, deputat pe listele Partidului Forţelor Democratice. Ea a mai spus, că prin aceste declaraţii, liderul separatist urmăreşte obţinerea unor avantaje maxime în negocierile cu Chişinăul, dar şi compromiterea procesului de colaborare a Republicii Moldova cu organismele europene.

Vitalia Pavlicenco: „Poziţia liderilor de la Tiraspol nu este decât o poziţie dură, prin care să se obţină maximum de la conducerea de la Chişinău, formulându-se ideea, că dacă nu se acceptă acest statut, înseamnă că va fi o situaţie şi mai rea. Igor Smirnov întotdeauna a fost împins de forţele reacţionare din Rusia, care, după cum vedem, au exact aceeaşi poziţie ca şi Smirnov. Cu unele devieri, care nu sunt menite decât să răsucească şi mai mult mîinele forţelor politice de la Chişinău, care nu doresc să se creeze o situaţie în defavoarea integrităţii Republicii noastre.”

Preşedintele delegaţiei Parlamentului Republicii Moldova la Adunarea Parlamentară a OSCE, Alexei Tulbure, consideră că declaraţiile lui Smirnov denotă încercările Tiraspolului de a se opune atât Chişinăului şi organismelor internaţionale, cât şi administraţiei de la Moscova.

Alexei Tulbure: „Sunt obligaţiuni clare, luate de către Federaţia Rusă de a retrage aceste trupe până la sfârşitul anului 2002. Eu cred, că controlul şi monitorizarea din partea comunităţii internaţionale a acestui proces de retragere poate fi soluţionată până la capăt şi sunt ferm convins, că şi Federaţia Rusă, şi partenerii noştri internaţionali sunt în stare să impună Transnistriei respectarea acordurilor internaţionale. Această poziţie a Tiraspolului în privinţa statalităţii zonei, privind retragerea trupelor ruse nu întru totul corespund poziţiei Federaţiei Ruse. Posibil unor forţe politice, dar nu cred poziţiei oficiale a Rusiei.”

Şi deputatul Convenţiei Democrate, Sergiu Mocanu, membru al Comisiei parlamentare pentru politică externă, a exprimat o opinie asemănătoare, considerând că Igor Smirnov a ieşit de sub controlul Moscovei.

Sergiu Mocanu: „Smirnov a ieşit deja uşor şi de sub controlul Moscovei, el fiind creat de politicieni de la Moscova. Smirnov, prin declaraţiile pe care le face, şantajează nu numai Republica Moldova, ci în mare parte şi Rusia. Pentru că, cel puţin, Putin şi echipa sa încearcă să facă o politică mai subtilă, mai voalată, şi declaraţiile lui Smirnov, care oricum este perceput ca un om al Moscovei, îi pune şi pe ei într-o situaţie delicată. Comportamentul lui Smirnov la ora actuală se aseamănă foarte mult cu comportamentul lui Lukaşenko, o altă creatură a clasei politice de la Moscova.”

Să precizăm în final, că în aceste zile la Tiraspol nu şi-au anunţat oficial prezenţa politicieni din Federaţia Rusă, deşi, potrivit agenţiei de presă oficiale a Tiraspolului, Olvia-pres, la manifestări au participat deputaţi din Duma de stat, delegaţii din diferite regiuni ale Rusiei, din Ucraina, Belarus, reprezentanţi ai republicilor separatiste Abhazia, Carabahul de Munte, precum şi Autonomia găgăuză.

Din Chişinău, Alexandru Eftode, pentru Radio Europa Liberă.

*

Dan Ionescu: Festivităţile de la Tiraspol au atras atenţia şi presei din alte state. Subtitlul „Transnistria – 10 ani de separatism”, ziarul bucureştean „Curentul” din 4 septembrie, scrie că armata transnistreană a făcut „o demonstraţie de forţă pe străzile Tiraspolului”. Iar „Adevărul” supratitrează: „Zăngănit de arme la Tiraspol”. La polul opus se situează o amplă pledoarie în favoarea separatiştilor, apărută în publicaţia moscovită „Sovetskaia Rossia” din chiar ziua de 2 septembrie. Autorul, Lev Leonov, îşi începe prezentarea astfel: „Îmi plac locuitorii din Pridnestrovie. Sunt mândru de ei. Ei au fost primii cetăţeni în fosta URSS, care au organizat un referendum, iar în anii care au urmat au continuat şi continuă să rezolve toate chestiunile importante ale vieţii prin consultarea întregului popor”. Cred că ne putem opri aici.