Manageri străini vor administra proiectele de infrastructură din Bulgaria

Boyko Borisov

Sofia speră că în acest fel va atinge un grad de absorbire a fondurilor europene de 90%.


Între 50 si 70 de experti ai Bancii Mondiale ai Bancii Europene de Investitii si BERD-ului vor administra realizarea celor mai mari proiecte de infrastructura din Bulgaria, a anuntat ministrul fondurilor europene Tomislav Doncev. În acest mod altii, nu guvernul bulgar, vor purta responsabilitatea pentru eventuale nereguli despre care pîna acum Bulgaria a fost aspru criticata.

Reprezentanti ai Comisiei Europene, ai Bancii Mondiale si Bancii Europene de Investitii vor decide pe data de 17 septembrie când si în ce conditii vor trimite echipe de manageri în Bulgaria. Guvernul Borisov le va oferi controlul asupra 10-15 din cele mai costisitoare proiecte finantate în cadrul programelor operative „Transport” si „Mediu”. Este vorba de autostrazile „Marita”, „Struma”, de modernizarea cailor ferate, de unele tronsoane din metroul capitalei.

Onorariile expertilor vor fi platite din programul european pentru ajutor tehnic. Salariul unui manager din import va putea depasi cateva zeci de mii de euro. Pentru fiecare proiect vor fi angajati cel putin 5-6 experti.

La întrebarea de ce nu se angajeaza manageri bulgari cu salarii de 10 ori mai mici, ministrul fondurilor europene a declarat ca pîna acum acest sistem nu a dat rezultate.

Din echipele manageriale vor face parte si experti bulgari care cunosc mai bine legislatia locala. Managerii europeni vor acoperi perioada pana la finele lui 2013.

Initiativa este fara precedent în istoria Uniunii Europene si a Bancii Mondiale. Ea va putea contribui la atingerea unui grad de absorbire a fondurilor europene aproape de 90 de procente, a declarat primul ministru Boiko Borisov.

Pîna la finele anului, gradul de absorbire a fondurilor în cadrul programului ISPA va depasi 70-75 de procente. Aici pentru Bulgaria sînt prevazute 1,5 miliarde euro.

Sofia a cerut prelungirea termenelor de realizare pentru autostrada „Liulin” (Sofia-Pernik) si pentru podul Vidin-Calafat. Constructorii turci si spanioli cer 120 de milioane de euro investitii suplimentare ce vor putea veni numai din buget.

Bulgaria va contracta un împrumut în valoare de 700 de milioane de euro din Banca Europeana de Investitii. Guvernul însa nu va urma experienta României si nu va cere ajutorul Fondului Monetar International pentru stabilizarea bugetului.