Șefa programului ONU pentru dezvoltare a vizitat un centru de susținere educațională și un proiect de aprovizionare cu apă.
Sefa Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare, Helen Clark, venita in Moldova ieri, a vizitat astazi 2 din proiectele PNUD in Moldova, ambele pe malul stîng al Nistrului, in Dorotcaia, un sat din zona de securitate. Un centru pentru copii cu nevoi speciale si o fantana arteziana. Este muzica orchestrei de copii – pe fondul careia sefa PNUD Helen Clark a coborat din masina, in curtea liceului din Dorotcaia. A fost intampinata de elevii din clasa a 12, cu vin, colaci si sare. Nadia Josan era responsabila de colaci: „O asteptam cu mare nerabdare, pentru actul ei de binefacere, pentru cabinetul care s-a organizat pentru copiii de la noi din scoala. O sa fie mai multe cercuri extrascolare organizate acolo. Speram ca o sa putem beneficia si noi.”
La Centrul de sustinere educationala proaspat construit alaturi de liceu cu suportul PNUD, am discutat cu Sergiu Gusan care statea intr-un scaun cu rotile, in fata unui calculator: „Prima data am venit la acest centru. E bun, mai ales pentru copii, as spune ca e minunat. Care sunt planurile mele? Multe dar din cauza sanatatii. Am paralizie cerebrala locomotora severa, de la nastere.”
Profesoara Olga Covalenco este una din persoanele care se va ocupa de beneficiarii centrului: „Aceste centru ar putea avea grija de aproximativ 50 de copii. Suntem 3. Doi educatori si un specialist in ergoterabie, care se ocupa cu diferite lucruri manuale: crosetare, origami, iata uitati-va cate bucati de hartie sunt adunate. L-au facut copiii imperuna cu mine, de10 si 12 ani. Au unele deprinderi ca sa lucreze pe viitor undeva, poate un design face, poate acasa isi face apartamentul.”
Cladirea renovata care a devenit centrul de sustinere educationala a fost un depozit, imi spune directorul liceului din Dorotcaia, Viorica Bacioi: „Pe vremurile sovietice a fost un tir, atunci cand se studia educatia militar-patriotica la noi in liceu. Acolo este un liceu. Ne gandim la o idee mai pozitiva, sa facem acolo o pista de bowling, dar in alt proiect deja.”
Helen Clark a vizitat si al doilea proiect finantat de PNUD, o fantana arteziana care alimenteaza tot satul cu apa la robinet. Iata ce spun satenii.
„Apa a aparut anul trecut in sat. Pana atunci ne descurcam cam greu. An-tart nu era apa defel, chiar nici in fantani. Au secat. Aduceam apa de la izvoare, cu caldarile, cu bacurile, cu masini, cu tractoare. Satul are nevoie de drumuri, si transport.”
Helen Clark a vizitat Moldova ieri si azi, la solicitarea premierului Vlad Filat pe care l-a intalnit la New York, intr-o vizita oficiala.
Helen Clark: „A fost interesant sa vin astazi in acesta zona de securitate, azi, la acesti copii, sa vad aceste initiative cu educarea copiilor si aprovizionarea cu apa. Acum Moldova imi e mai simpatica, pentru ca are cel mai mic venit per capita, acesti oameni au nevoie de sprijin.”
Helen Clark este pe pozitia a 3-a din cele mai importante persoane din Organizatia Natiunilor Unite, iar acum 3 ani si-a incheiat cu succes 7 ani de activitate in calitate de prim-ministrul din Noua Zeelanda.