14.09 - București: Programul Isărescu – ce a anunţat, ce a realizat ?

Neatingerea ţintelor nu are drept cauză lipsa de fermitate în promovarea politicilor stabilite, ci pur şi simplu nerealismul lor pentru actualul stadiu în care se află economia românească.

14 septembrie 2000

Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea; Comentariu: Ilie Şerbănescu).

Programul Isărescu – ce a anunţat, ce a realizat ?

„...Programul a eşuat net în privinţa ţintelor de inflaţie, curs valutar, deficit bugetar şi reducere a arieratelor, adică a datoriilor restante din economie. ... În cea mai mare măsură, neatingerea ţintelor nu are drept cauză lipsa de fermitate în promovarea politicilor stabilite, ci pur şi simplu nerealismul lor pentru actualul stadiu în care se află economia românească: o inflaţie de 20- 25 la sută, un curs valutar relativ stabil sau reducerea arieratelor. A eşuat de asemenea noua abordare propusă de programul Isărescu pentru a mişca economia, de a da ceva oxigen afacerilor, prin reducerea impozitelor pe profit, în schimbul unei măriri a TVA”.

Singurul rezultat a fost că populaţia şi-a redus şi mai mult consumul, creând şi mai multe probleme firmelor private. Nici revitalizarea exporturilor, care se face remarcată în ultimele luni, nu este un succes pentru că nu se bazează pe o schimbare a sistemului, ci numai pe condiţii externe favorabile. De această creştere nu profită populaţia iar dacă totuşi vor fi mărite salariile şi pensiile, se va face din inflaţie şi tot inflaţie le va anula.

Concluzia este că măsurile de relansare a economiei nu pot avea succes dacă sunt făcute în contextul macro-stabilizării.