20.09 - București: Mugur Isărescu între ciocan și nicovală.

Mugur Isărescu

PNL l-a acuzat pe premierul Mugur Isărescu de „arondare politică faţă de PNTCD”.

20 septembrie 2000

Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea; corespondent: Tania Radu).

Mugur Isărescu între ciocan și nicovală.

Experienţa, poate chiar vocaţia de tehnocrat a domnului Mugur Isărescu pare să nu-l mai ajute să se menţină într-un echilibru stabil pe mişcătoarele nisipuri ale politicului. Încă de pe la sfîrşitul lunii iulie, domnul Isărescu afirma că, în curînd, îşi va anunţa public candidatura. Domnul Isărescu şi-a fixat chiar şi termene precise pentru acest anunt: primele zile din august, pînă la sfîrşitul primei decade a lunii august, pînă la sfîrşitul lunii august, etc. Începînd din septembrie, primul ministru în exerciţiu a optat pentru alte formule: peste puţin timp, în cîteva zile, amînînd în continuare să facă public un secret al lui Polichinelle, adica decizia sa de a se angaja în cursa pentru Cotroceni, avînd principală susţinere politică din partea CDR2000.

Aflat în fruntea unui guvern în postură de probabil candidat la preşedinţie, Isărescu este suspectat şi acuzat de partizanat politic in favoarea CDR 2000, de PD si PNL, partide cu ai căror candidaţi, domnii Roman şi respectiv Stolojan, Isărescu se va putea înfrunta la prezidenţiale. Mişcările domnului Isărescu sunt constant developate de PD şi PNL în acest încărcat registru politic, ceea ce începe să complice enorm convieţuirea în sînul executivului. Atacurile la adresa domnului Isărescu vin însă cam din toate direcţiile, cei mai acerbi contestatari fiind reprezentantii unor partide care şi-au desemnat deja candidaţii pentru Cotroceni. Tania Radu
:

PNL l-a acuzat astazi pe premierul Mugur Isărescu de „arondare politică faţă de PNTCD”. In opinia prim vicepreşedintelui partidului, Valeriu Stoica, ministrul justitiţiei în actualul cabinet, Isărescu şi-a pierdut credibilitatea, decazind din pozitia de premier independent.

V. Stoica: „Mugur Isărescu şi-a schimbat statutul de prim ministru independent în cel de candidat lipsit de credibilitate. De asemenea, odată cu mult aşteptata şi încă neanunţata sa candidatură, primul ministru Isărescu a făcut o opţiune politică clară: PNTCD, demonstrînd înă o dată că este premierul acestui partid. De aceea, romanii se ambiţionează deja în opţiunea lor de vot susţinerea voalată de catre un partid ineficace în actul de guvernare a unui prim ministru ce şi-a pierdut de mult independenţa.”

Valeriu Stoica a afirmat că PNL îl consideră pe Mugur Isărescu principalul responsabil de creşterea în sondaje a lui Ion Iliescu: „Premierul Isărescu părea să fi înţeles că voturile electoratului de dreapta nu trebuie risipite. Domnul Isărescu a cedat însă surprinzător de uşor presiunilor făcute de PNTCD şi teoriilor unor analişti politici care consideră că separat, candidaţii dreptei pot obţine un scor mai bun, pot colecta mai multe voturi. Afirm aceasta pentru că prin mult anunţata sa candidatură, premierul nu numai că a produs o fragmentare a electoratului de dreapta, dar nu şi-a mai putut păstra independenţa şi obiectivitatea atît de necesare în vedrea îndeplinirii mandatului său. Putem afirma acum că, voit sau nu, Mugur Isărescu este principalul responsabil pentru revenirea lui Ion Iliescu la o cota de peste 40 % în sondajele de opinie.”

[...] Un comunicat al guvernului sugerează chiar ca PD ar fi cerut în mod expres coordonarea programelor Ricop şi PSAL2 cu Banca Mondială. În replică, purtătoarea de cuvînt a a Ministerului Transporturilor precizează că s-a făcut o solicitare numai pentru programul Ricop.

Relaţiile din interiorul cabinetului erau deja grevate de situaţia ministrului de finanţe Decebal Traian Remes, dezertat de la liberali la CDR 2000, ca şi de demiterea recentă a acelor demnitari care au părăsit PNTCD în favoarea PNL, între care Norica Nicolai, de la ministerul Muncii şi Alexandru Ciocîlteu, de la Casa Naţionala de Asigurări de Sănătate.

Si ieri şi în săptămînile precente PDSR l-a făcut vinovat pe Isărescu de cvasi eşecul derulării acordului cu FMI, prin depăşirea catastrofală a indicelui inflaţiei şi a celui, probabil, privind deficitul bugetar. PDSR susţine că aceşti indicatori au fost acceptaţi la un nivel nerealist în cadrul negocierilor cu experţii Fondului şi că politica de macrostabilizare a guvernului Isarescu a fost prost orientată.