Proiectul legii cu privire la procedura de alegere a preşedintelui R. Moldova, a fost adoptat cu voturile favorabile ale 71 de deputaţi.
21 septembrie 2000
Actualitatea în Republica Moldova.
Prima ședință în plen a Parlamentului.
Dan Ionescu: Astăzi, în deschiderea sesiunii de toamnă-iarnă a Parlamentului, speakerul Dumitru Diacov a îndemnat deputaţii să lase la o parte ambiţiile personale şi cele doctrinare şi să demonstreze întregii lumi şi populaţiei Republicii prioritatea sistemului parlamentar de guvernare. Parlamentul a reuşit să voteze în două lecturi şi iniţiativa referitoare la modalitatea de alegere a preşedintelui Republicii. Despre cum a decurs prima şedinţă în plen a actualei sesiuni relatează Eleonora Lisnic.
În alocuţiunea, rostită cu prilejul inaugurării sesiunii parlamentare de toamnă-iarnă, şeful Legislativului, Dumitru Diacov, a tras concluzia, că după experienţa destrămării fostei coaliţii de guvernământ, ADR, în Parlament nu mai pot fi constituite noi coaliţii majoritare. Prin această afirmaţie, preşedintele Parlamentului a dorit să respingă zvonurile, potrivit cărora, grupul parlamentar al formaţiunii sale, Partidul Democrat, ar intenţiona să formeze o alianţă cu grupul parlamentar al Partidului Comuniştilor.
Preşedintele Parlamentului Dumitru Diacov: „Dar eu sunt convins, şi această convingere o împărtăşesc
majoritatea liderilor din Parlament, că acest Parlament are un potenţial constructiv. Potenţial ce ne permite să promovăm reformele economice şi democratice în Republica Moldova în aşa mod, ca ţara noastră să devină
un factor de stabilitate în Europa şi un exemplu de democraţie în spaţiul în care noi trăim.”
Dumitru Diacov s-a referit la problemele acumulate în sectoarele economiei şi la problemele cu care se confruntă populaţia, concluzionând că actuala sesiune începe într-o atmosferă social-economică tensionată: „Această situaţie s-a creat şi în urma egoismului politic al unor persoane, datorită cărora activitatesa ramurilor puterii centrale şi locale au fost orientate în mare măsură nu spre soluţionarea problemelor economic, ci spre lupta politică. Şi deseori o luptă acerbă politică.”
Preşedintele Parlamentului le-a cerut deputaţilor să dea dovadă de bună înţelegere pentru a putea fi găsit un consens larg, atât în cazul adoptării unor legi aşteptate de populaţie şi de Guvern, precum şi atunci când va trebui ales noul preşedinte al Republicii Moldova, sau se vor impune remanieri guvernamentale. Chiar astăzi, cu peste 70 de voturi, exprimate de parlamentari din toate grupurile parlamentare, mai puţin din cel al deputaţilor independenţi, Legislativul a adoptat în două lecturi modificările la Codul electoral, în partea ce ţine de alegerea şefului statului. Aceste modificări rezultă din legea privind amendarea Constituţiei, votată la 5 iulie, prin care a fost instituit regimul parlamentar de guvernare. În acelaşi timp, din Codul electoral a fost omis capitolul patru, cu privire la alegerea şefului statului, pentru că această procedură va fi reglementată printr-o lege specială. Proiectul acestei legi, cu privire la procedura de alegere a preşedintelui Republicii Moldova, a fost adoptat chiar astăzi în prima lectură, cu voturile favorabile ale 71 de deputaţi. Împotrivă s-au pronunţat doar trei deputaţi din grupul independenţilor.
Potrivit proiectului adoptat în prima lectură, la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova poate candida orice cetăţean, care a împlinit vârsta de 40 de ani, locuieşte sau a locuit permanent pe teritoriul statului timp de cel puţin 10 ani şi posedă limba oficială. Candidaţii la funcţia de şef al statului pot fi avansaţi doar de către
un grup de cel puţin 15 deputaţi. Candidaţii ar urma să fie propuşi în scris, anexându-se certificatul de sănătate al acestora. Ziua scrutinului va fi stabilită printr-o decizie a Parlamentului, cu cel puţin două luni
până la data desfăşurării acestuia. Alegerea ar urma să aibă loc în prima săptămână a termenului de 45 de zile, rămas până la expirarea mandatului preşedintelui în funcţie, iar dacă funcţia va rămâne vacantă – în termen de două luni de la data abandonării funcţiei de către şeful statului. De înregistrarea candidaţilor se va ocupa o comisie parlamentară specială. Deputaţii vor alege preşedintele Republicii Moldova prin vot secret, într-o şedinţă specială a Parlamentului. Se va considera ales candidatul, care va acumula cel puţin trei cincimi din cele 101 mandate, aceasta înseamnă 61 de voturi pro. Dacă nici unul dintre candidaţi nu va acumula acest număr de voturi, în aceeaşizi va fi organizat turul doi al scrutinului, la care se va alege dintre doi candidaţi cu cel mai bun rezultat. Dacă nici de această dată preşedintele nu va fi ales, se vor organiza alegeri repetate în termen de 15 zile.
Amendamentele deputaţilor vor fi discutate la examinarea proiectului în lectura a doua. În prima şedinţă a sesiunii, parlamentarii au reuşit să examineze şi să adopte mai multe proiecte de lege în domeniul comerţului, economiei şi finanţelor. O modificare operată la Bugetul de stat prevede alocare a două milioane 65 mii de dolari pentru completarea capitalului social al Terminalului petrolier de la Giurgiuleşti. Este un angajament mai vechi al Guvernului moldovean, care nu a putut fi onorat pe parcursul anilor trecuţi.
Din Chişinău, Eleonora Lisnic, pentru Radio Europa Liberă.