Interviul săptămînii: cu Șerban Madgearu, președintele CNA.
24 septembrie 2000.
Interviul săptămînii.
Realizator: Tania Radu
Invitat: Serban Madgearu, noul preşedinte al Consiliului National al Audiovizualului.
Europa Liberă: Domnule Serban Madgearu aţi fost ales preşedintele CNA. Aveţi deja o schiţă de program ? O schiţă a intenţiile Dumneavoastră în aceasta calitate?
S. Madgearu: Am o schiţă de program. Sau niste intenţii, niste priorităţi, mai bine zis. Mi-am pus pe hirtie citeva lucruri pe care le consider ca prioritati, ca preşedinte, şi pe care le-aş fi considerat prioritati si ca simplu membru al CNA. Votul preşedintelui este egal cu votul colegilor lui. Si atunci am preferat sa nu discut astazi despre ceea ce înseamnă priorităţile mele, mi-am rugat colegii să îşi precizeze fiecare propriile priorităţi în prima şedinţă de săptămăna viitoare, în aşa fel încăt să stabilim nişte priorităţi ale Consiliului. Dincolo de asta, nu neapărata ca ceva ce ar intra într-un program, cred că este posibil, ca noi, CNA, să ne bucurăm poate de mai multa autoritate decît avem şi cred că trebuie să convingem pe toată lumea şi de echidistanţa noastră, în măsura în care, eventual, sunt persoane care o pun sub semnul întrebării. Cu atît mai mult cu cît este un an mai greu decăt altii pentru Consiliu, fiind si un an electoral.
Europa Liberă: Domnule Madgearu, componenţa Consiliului rezultă, aşa cum ştim, în baza legislaţiei, din propuneri făcute de diverse instituţii ale statului. În ce măsură un preşedinte poate lucra realmente cu o echipă în această situaţie ?
S. Madgearu: Nu ştiu dacă lucrează cu o echipă. Un preşedinte, aşa cum am spus mai devreme, se supune hotarărilor majorităţii membrilor Consiliului. Pe de altă parte, la ultimul tur de scrutin, în final, am avut 7 voturi. Eu sper că nu se va pune problema de majoritate şi opozitie în Consiliu. Ar fi păcat să se întimple asta. Imi doresc să nu se întimple asta. Pînă la urmă cred că voturile exprima mai degrabă încrederea, simpatiile, şi multi factori subiectivi, în orice caz şi nu cred că cineva care a votat impotriva mea nu ar fi gata sa colaboreze, tot aşa cum în ce mă priveste, faptul că stiu ca un coleg sau altul a preferat pe altcineva, nu ştiu, cred că ar fi ridicol, absolut deplasat să am cel mai mic resentiment.
Europa Liberă: As vrea să vă întreb, pentru că funcţionaţi totuşi de doi ani in CNA, care au fost cele mai dificile probleme pentru Consiliu în aceasta perioada?
S. Madgearu: În primul rînd sunt doua lucruri care vin de la sine: legea audiovizualului care a fost adoptat de Camera Deputatilor, urmează să fie discutat şi în Senat, la comisia de cultura a Senatului, presupun că începînd de săpămîna viitoare (...) In general, Consiliul ar putea sa fie mai consecvent: cred că nu întotdeauna am fost suficienţi de consecvenţi atunci cînd am acordat licenţele şi apoi am dat autorizările. Mai bine zis: s-au acordat licenţe unor societăţi care la autorizare, adică la lansarea în eter a postului de radio sau de televiziune au făcut modificări atît de mari încît ar fi trebuit, după părerea mea să refacem concursul. (...)
Pe de altă parte, nu sunt sigur, în ce măsură Consiliul a făcut tot ce îi stătea în putere pentru ca strategia de alocare sau, mai bine zis, de scoatere la concurs a frecvenţelor să fie o strategie şi nu să fie rezultatul unei întîmplări. (...)