27.09 - București: Clarificări necesare

Octavian Paler

O. Paler: „E clar că Mugur Isărescu mizează pe popularitatea de care se bucură ca tehnocrat. Numai că acest argument aristocratic, prudent, oarecum din recuzita apolitismului, mi se pare fragil.”

27 septembrie 2000

Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea; comentariu: Octavian Paler).

Clarificări necesare.

Cea mai mare noutate a actualei campanii electorale este stilul în care participă premierul Mugur Isărescu.
„Strategia d-ului Isărescu, dacă strategie este, iese din tipicul general: mai întâi prin reţinere. (...) E ca un toreador care ar vrea să participe la lupta fără a coborâ în arenă. (...) Cele mai multe discuţiile le-a stârnit obstinaţia cu care Mugur Isărescu a ţinut să sublinieze că vrea să rămână independent, în competiţia pentru Cotroceni.

E clar că Mugur Isărescu mizează pe popularitatea de care se bucură ca tehnocrat. Reia mereu argumentul că nu vrea să depindă de nici un partid. Numai că acest argument aristocratic, prudent, oarecum din recuzita apolitismului, mi se pare fragil.

Practic toate partidele importante şi mai puţin importante au propriul candidat la preşedinţie. Mai puţin ţărăniştii şi CDR 2000 care susţin, oricum, candidatura lui Mugur Isărescu. Isărescu nu a acceptat să fie candidatul direct al ţărăniştilor. O cooperare prea strânsă cu PNŢCD ar fi fost pentru el un dezavantaj, dată fiind uzura gravă pe care a suferit-o credibilitatea ţărăniştilor.

(...) Pe de o parte nu-l văd renuntând la ideea independenţei. Pe de altă parte, cei care susţin că independenţa nu este tocmai reală dispun de argumente care nu sunt neglijabile. Cum îşi va delimita activitatea de premier şi de candidat ? Cred că pe dl Isărescu îl aşteaptă datoria unor clarificări de loc uşoare”.