04 octombrie 2000 - Românii învață să-și apere drepturile la CEDO

Corneliu Bârsan (reprezentat permanent al României la CEDO): Până la 1 septembrie 2000 erau înscrise la Strasbourg 824 de dosare.
Actualitatea
Rubrica: Interviul emisiunii
Moderator: Radu Călin Cristea
Potrivit prevederilor constitutionale, în cazul unui contencios, legislaţia internă se supune celei internaţionale în materie. Astfel că, efecte ale acestei situaţii, statul roman a devenit bun de plată. Mai mulţi cetăţeni romani, exasperaţi în ţară să tot bată la uşi închise şi-au luat inima în dinţi şi s-au adresat Curţii Europene pentru Drepturile Omului de la Strasbourg. Au trebuit să se înarmeze cu multă răbdare, dar pentru cei mai multi dintre ei a meritat: curtea le-a dat dreptate, iar statul roman nu mai are încotro şi trebuie să îi despăgubească. Potrivit legislaţiei internaţionale Curtea europeana poate fi sesizată numai dupa ce cetăţenii căreia i se adresează au epuizat în ţara lor de baştină toate căile de atac în instanţă. Cetăţenii romani încep să înveţe să îşi apere drepturile. După cum veţi putea auzi din interviul acordat postului nostru de radio de Corneliu Barsan, reprezentat permanent al Romaniei la CEDO, romanii ocupă locul al doilea în Europa, după Polonia în ceea ce priveşte numarul de plîngeri adresate Curţii.

Reporter: Liana Ionescu

Europa Liberă : Domnule judecător va rog pentru început să ne spuneţi cîte cauze în care petenţii sunt din Romania se judecă în acest moment la CEDO ?

Corneliu Barsan : În procedura Curtii exista 2 categorii de dosare. Exista asa numitele "dosare provizorii" care se înscriu pe rolul Curtii sub condiţia prezentării unor documente justificatoare şi a luări la cunoştinţă de către petent cu privire la condiţiile care trebuie îndeplinite pentru a se putea adresa Curţii şi există dosarele care sunt înscrise deja pe rolul Curţii şi care sunt în curs de examinare. Din acest punct de vedere, precizez că sunt înscrise 800. E greu de spus la ora la care discutăm dispun de statistica pina la 1 septembrie 2000, deci sunt înscrise 824 de dosare dintre care 22 au fost declarate admisibile, 66 au fost comunicate guvernului roman şi se aşteaptă răspunsul acestuia apoi se va decide daca vor fi declarate admisibile sau nu, şi trebuie să reţineti că 736 sunt în curs de examinare.

Europa Liberă: În raport cu dosarele venite din alte părţi, acest numar este mare, este mic ?

Corneliu Barsan: Este o cifră care se situează, haide să spunem, pe la mijlocul clasamentului dacă pot să mă exprim aşa. Sigur că există state care au un numar mult mai mare de dosare, în speţă Turcia, Italia, Franţa, Polonia, Germania, Marea Britanie.. dar cifra este relativa, cifrele sunt relative.

Europa Liberă : Spuneţi-mi vă rog, în raport cu celelalte ţări ex comuniste, cam pe unde se plasează Romania în privinţa apelului care se face la o Curte internaţională ?

Corneliu Barsan : Din punctul de vedere al numarului de dosare ?

Europa Liberă: Da

Cornliu Barsan: Din punctul de vedere al numarului de dosare, nu m-am găndit la o asemenea statistică, dar o simplă examinare în minte mă duce la observaţia că este pe locul doi după Polonia. (...) In cele 7 dosare în care CEDO s-a pronunţat cu privire la Romania, au fost acordate despăgubiri, cea mai mare, într-o cauză care ţine de raporturile de familie 100 de mii de franci, cea mai mica 10.000 de franci, şi la ştirea mea cel puţin aşa a fost înştinţat pînă acum comitetul de miniştri şi nu avem dreptul să privim lucrurile altfel, guvernul roman şi-a îndelinit cu scrupulozitate obligaţiile de plată ale acestor sume.