Ambasadorul Franței la Sofia, Etienne de Poncins critică sever politicile guvernului Borisov.
Primul-ministrul Boiko Borisov a declarat în timpul vizitei omologului său turc, Recep Tayyp Erdogan, ca daca ambasadorul Bulgariei la Paris și-ar permite să dea sfaturi președintelui Nicolas Sarkozy așa cum cel al Frantei, Etienne de Poncins, face acest lucru la Sofia, el ar fi dat afară din țara. La baza criticilor fără precedent au stat cuvintele ambasadorului că Sofia trebuie să-și spună clar poziția fața de aderarea Turciei la UE. Printre celelalte recomandări ale diplomatului francez sînt și cele ca în Bulgaria în care și acum există un monument al dictatorului comunist Todor Jivkov, al cărui bodyguard personal a fost actualul premier Borisov, trebuie să se vorbească mai mult despre victimele comunismului.
De Poncins a spus că nu este clar unde se duc fondurile destinate integrării romilor și a recomandat crearea unei instituții guvernamentale – chiar un minister sau agenții de stat, însărcinată cu aceasta problemă. El a adresat critici indirecte guvernului Borisov și pentru insuficiența rezultatelor în combaterea corulției și crimei organizate.
Ambasadorul De Poncins a intervenit personal în cazul tănărului student Martin Borilski, asasinat la Paris de doi conaționali ai săi. Din motive subiective justiția bulgară a tergiversat timp de 10 ani rezolvarea cazului în ciudă probelor colectate de criminaliștii francezi.
Borisov a declarat – nu văd de ce trebuie să răspund ambasadorului Franței care se pregătește de a-și încheia misiunea. Sîntem un stat suveran și avem o atitudine corectă și stimabilă fața de ambasadorii dar în Bulgaria de multe ori ei își depășesc prerogativele.
Borisov a exprimat sprijinul său pentru aderarea Turciei la Uniunea Europeană cu condiția ca aceasta țară să îndeplinească criteriile de aderare. El s-a opus organizării unui referendum în Bulgaria pe aceasta temă.
Guvernul bulgar încearcă să îmbunătățească relațiile cu vecinii din sud. După o pauză de 7 ani se va relua exportul în Turcia de energie, produsă la centrala de la Kozludui. Bulgaria își va restabili poziția pe piața turcească în ciudă eforturilor exportatorilor din România și Rusia (prin centrala de la Cociurgan) de a prelua o parte mai mare din exporturile energetice în regiune.
Un prim tronson al gazoductului Nabucco, finanțat parțial de Uniunea Europeană, va face legatură între Turcia si Bulgaria slăbind dependența Sofiei fața de „Gazprom”.