„Unită, Bosnia-Herzegovina are șanse mai mari de a se bucura de un viitor european”

Hillary Clinton împreună cu Haris Silajdzic, Nebojsa Radmanovic și Zeljko Komsic

Secretarul de stat american Hillary Clinton a cerut președinției tripartite de la Sarajevo să formeze un guvern de largă coaliție și să definitiveze reforma constituțională.

Secretarul de Stat american Hillary Clinton a avertizat astăzi Bosnia-Herţegovina că rămâne în urma vecinilor pe drumul integrării euro-atlantice. Aflată la Sarajevo în debutul unui turneu de două zile în Balcani, Clinton i-a chemat pe reprezentanţii proaspăt aleşi ai preşedinţiei tripartite a ţării să-şi depăşească divergenţele şi să facă reforme.

Vizita din Bosnia are loc la aproximativ o săptămână după alegerile pentru preşedinţia tripartită a ţării, care au pus în lumină diviziunile inter-etnice rămase la 15 ani de la încheierea războiului civil. Alegerile au fost câştigate de politicieni moderaţi în partea croată şi musulmană a ţării, dar în Republica Srbska – de naţionalişti care se pronunţă pentru separare.

„Unită, Bosnia-Herzegovina este mult mai puternică şi capabilă să se mişte spre un viitor european decât dacă s-ar separa”, a spus Clinton într-un discurs rostit în faţa studenţilor de la universitatea din Sarajevo, după întâlnirea cu cei trei lideri, sârb, croat şi musulman. Secretarul de stat american a mai spus că ţara a înaintat prea mult şi are prea mult de pierdut pentru a nu se putea împăca şi depăşi divergenţele.

Hillary Clinton are motive personale pentru a dori succesul Bosniei, a spus după convorbiri reprezentantul musulman al preşedinţiei tripartite, Bakir Izetbegovic. El a amintit că fostul preşedinte american Bill Clinton a ajutat Bosnia să-şi întărească independenţa şi să pună capăt războiului civil la mijlocul anilor 1990.

Statele Unite şi Uniunea Europeană văd în integrarea euro-atlantică a Bosniei cheia stabilităţii în Balcani. Îndelungatele negocieri conduse de europeni şi americani pentru o reformă constituţională care să întărească şi simplifice structurile centrale de guvernare şi mecanismele de luare a deciziilor au fost oprite anul acesta în aşteptarea recentelor alegeri.

Astăzi, secretarul de stat american i-a chemat pe învingători să formeze un guvern funcţional de largă coaliţie care să ducă la bun sfârşit reforma constituţională.

Înainte de a călători la Belgrad şi Priştina, unde va aborda refuzul Serbiei de a recunoaşte independenţa Kosovo, Hillary Clinton a făcut o plimbare inopinată pe străzile de la Sarajevo, unde a fost întâmpinată cu valuri de aplauze de către trecători – semn al rezonanţei pe care numele Clinton continuă să îl aibă în ţara cu o memorie încă vie a războiului.