Partidul Democrat este cel care conduce ostilităţile pe marginea cazului FNI, acuzându-şi partenerii de responsabilitatea căderii fondului de investiţii.
13 octombrie 2000
Actualitatea. (Moderator: Sabina Fati; corespondent: Petru Ionescu).
Scandalul FNI în context electoral.
Scandalul Fondului Naţional de Investiţii este din ce în ce mai mult manipulat politic. Partidele încearcă să nu piardă capital electoral cu acest faliment, din care o mână de investitori au ieşit foarte bogaţi dar majoritatea au pierdut totul.
Partidul Democrat este cel care conduce ostilităţile pe marginea cazului FNI, acuzându-şi partenerii de responsabilitatea căderii fondului de investiţii. PD arată cu degetul spre premierul Mugur Isărescu , ca fost guvernator al Băncii Naţionale, şi către ministerele de finanţe, de interne şi de justiţie deţinute de PNŢCD şi PNL, partenerii de guvernare. Democraţii cer şi despăgubirea grabnică a deponenţilor la FNI.
Primul ministru a declarat însă imediat după falimentul fondului că nu va plăti cu bani din bugetul statului imprudenţa celor care au investit, pentru că orice fond de investiţii implică un risc. După ce a intrat în cursa prezidenţială, Isărescu a lăsat de înţeles că banii ar putea fi recuperaţi de la cei care s-au retras cu câştiguri mari de la FNI.
Guvernul a decis însă că o parte din banii pierduţi de investitorii la FNI vor fi returnaţi acestora fie din bugetul de stat, fie dintr-un credit făcut în străinătate, garantat de guvern. Premierul Isărescu a cerut elaborarea unei legi referitoarea la despăgubirea deponenţilor la FNI. Despăgubirile ar urma să fie egale pentru toţi investitorii.