Zi de hram la Chișinău

Primarul Dorin Chirtoacă: „Cu mai multă armonie în societate vom vedea un viitor mai bun pentru generația tînără”.







Chişinăuenii sărbătoresc azi hramul oraşului. Cei mai cuvioşi au trecut dimineaţa pe la biserică. Şi pentru că au zi liberă în această zi, locuitorii capitalei au împînzit străzile oraşului. Cea mai aglomerată din toate a fost bulevardul Ştefan cel Mare.

Sărbătoarea a început tradiţional cu liturghia de la catedrala „Naşterea Domnului”, aglomeraţia lăsîndu-i pe mai mulţi credincioşi să asculte slujba la difuzoare, printre aceştia i-am văzut şi pe cîţiva funcţionari şi politicieni. Imediat după liturghie, de la tribuna din faţa Guvernului, primarul Chişinăului Dorin Chirtoacă a dat start sărbătorii, îndemnîndu-i pe chişinăueni să fie concilianţi.



Dorin Chirtoacă: „Cu toţii ştim că Chişinăul are un viitor mare. Îmi doresc ca acest viitor să-l vedem mai repede cu ochii, îmi doresc ca în fiecare an să vedem tot mai multe probleme rezolvate aşa cum se întîmplă de fapt o tradiţie bună la Chişinău şi să avem mai multă armonie în societate, mai multă înţelegere, doar aşa vom putea vedea un viitor mai bun pentru generaţia tînără”.

După ce musafirii au rostit şi ei discursuri, au intrat pe rol lăutarii şi dansatorii. Potrivit tradiţiei, bulevardul Ştefan cel Mare s-a transformat într-o zonă pietonală sau un imens bazar. La tarabele întinse de-o parte şi de alta a străzii comercianţii îi îndemnau pe hrămari să nu plece acasă cu mîna goală. Jucării, meşteşuguri, vestimentaţie, şi chiar puieţi – totul se putea găsi astăzi grămadă. Atmosfera de hram se datora şi crîşmarilor.

Europa Liberă: Cu ce-i ademeniţi pe clienţi?

Comerciant: „Cu frigărui. Anul trecut la ziua vinului am cîştigat primul loc pentru cele mai apetisante bucate la grătar. Şi anul ăsta nu-s mai rele.

Europa Liberă: Dau buzna clienţii?

Comerciant: „Nu se vede cum stau în rînd”.

Europa Liberă: Aveţi preţuri mai joase?

Comerciant: „Preţuri ca la toţi dar calitatea-i mai bună”.

Nicolae Tozlovan
Lîngă o cîrciumă improvizată nu departe de monumentul lui Ştefan cel Mare cîţiva moldoveni s-au prins în joc. Iar animatorul Nicolae Tozlovan de la o întreprindere din Chişinău mi-a ieşit în cale cu un ulcior de vin.

Nicolae Tozlovan: „Viaţa-i grea, dar asta nu înseamnă că noi trebuie să cădem în deznădejde”.

Dupa incidentul de anul trecut, cand in mijlocul mulţimii care sărbătorea a fost detonata o grenadă, autorităţile au anunţat măsuri excepţionale de securitate. Ieri în Piaţa Marii Adunări Naţionale au fost instalate 16 camere de supraveghere, iar poliţia a organizat azi mai multe filtre în perimetrul pieţei astfel încît să fie operate verificări înainte de concertul din această seară.

De la sărbătoare nu vor lipsi focurile de artificii, chiar dacă autorităţile au declarat că au fost nevoite să folosească cu socoteală sumele de care dispunea bugetul primăriei pentru sărbătoare şi chiar să ceară ajutorul unor sponsori.

Chişinăul îşi sărbătoreşte hramul de „Acoperămîntul Maicii Domnului” din 2002. Pînă atunci chişinăuenii sărbătoreau Ziua Oraşului, după o tradiţie din perioada sovietică.