Exportul vinurilor în Rusia nu este blocat, restricțiile s-au înmulțit însă

Ion Vârtosu (Ministerul Agriculturii): „Rușii n-au băut vin de ăsta de când sunt ei, de care le trimitem noi acum.”
Ministerul agriculturii spune ca Moldova si-a rezolvat neintelegerile cu Rusia privitoare la comertul cu vin dupa disputa de vara trecuta cand sute de tone de vin moldovenesc au fost blocate la vama rusa. Nu toti producatorii pot exporta in Rusia, iar unii spun ca risca sa piarda o parte a recoltei de struguri de anul acesta.

In acest an cantitatea strugurilor culesi va fi mai mica decat anul trecut din cauza ingheturilor de la inceputul lui 2010, mi-a spus presedintele Asociatiei Micilor Producatori de Vinuri din Moldova, Ion Luca: „Sunt si plantatii de pe care nu s-a recoltat absolut nimic. In zona Nisporenilor sunt membri care nu au recoltat mai nimic de pe hectare intregi in cauza ingheturilor. In zona de sud-est, care sunt mai apropiati de Marea Neagra si au o microclima mai speciala, a influentat inghetul, dar nu chiar atat de dramatic ca in alte zone din Moldova. ”

Ion Luca spune ca ploile din aceasta perioada n-au ajutat deloc la dezvoltarea strugurilor care au ramas neculesi: „70 sau 80 la suta din struguri au fost culesi deja, ceea ce a ramas urmeaza sa fie colectat in urmatoarele zile”

Europa Libera: Si daca ploile vor continua? Ion Luca: „Atunci nu mai recoltam nimic.”

Ion Luca mi-a spus ca membrii Asociatiei Micilor Producatori de Vinuri isi vand productia in mare parte restaurantelor din Moldova.

L-am intrebat pe seful Sectiei Viticultura de la Ministerul Agriculturii, Ion Vartosu, ce se intampla la aceasta etapa cu exporturile moldovenesti de vin in Federatia Rusa?

Ion Vartosu: „Ele nici nu s-au stopat, ceva s-a intors inapoi, insa exporturile merg.”

Europa Libera: Vinul produs in aceasta toamna va putea fi exportat?

Ion Vartosu: „Sigur ca da. Roada e mica, va fi putin vin. Pe de alta parte, partial, strugurii au fost exportati in Ucraina”

Europa Libera: Se preconizeaza exporturi in cantitati mai mari si spre vest?

Ion Vartosu: „Da, se va mari cota acordului de comert asimetric undeva la 2 milioane si jumatate de decalitri, pana acum erau 800 de mii.”

Exportul vinurilor in Rusia nu este blocat, dar restrictiile s-au inmultit. Totusi, Ion Vartosu crede ca ele nu se refera nicidecum la calitatea vinurilor.

Ion Vartosu: „Rusii n-au baut vin de asta de cand sunt ei, de care le trimitem noi acum.”

Doar 33 de producatori din cei 136 sunt in lista celor ce pot exporta vin in Federatia Rusa. Directorul companiei CarahasanVin, care nu e pe lista, Sergiu Panus spune ca in acest an roada este cu 1/3 mai mica decat in alti ani.

Sergiu Panus: „Referitor la exporturi - nu sunt deblocate, o spun cu toata responsabilitatea. Inca este politica. Importatorii rusi tot sunt pusi in niste restrictii dure. Adica este un importator care mai are niste resurse adiminstrative si prin intermediul lui anumite firme pot exporta in Rusia. Restul sunt controlate, testate, se cauta toate motivele ca sa nu permita un export liber.”

Europa Libera: Ce urmeaza sa se intample de fapt mai departe? Pentru ca vinul daca sta...

Sergiu Panus: „Daca el nu e imbuteliat se intreprind masuri ca el sa se pastreze.”

Sergiu Panus spune ca incearca sa diversifice exporturile in asa fel, 15 la suta din productie pleaca in fiecare an in Kazakstan, Kirgistan, si doar cateva procente in Uniunea Europeana, unde nu toate companiile moldovenesti sunt inca in stare sa faca fata rigorilor si concurentei.