Termocom nu livrează căldură în blocurile cu datornici.
Toate blocurile cu apartamente din Chisinau sunt conectate la energie termica, nu si toate apartamentele. O buna parte din locatari prefera sa mai indure frigul macar inca 2-3 saptamani si sa nu plateasca pentru caldura. Altii vor caldura, dar din cauza datoriilor blocul nu poate fi conectat.
„Dar cum nu-i rece daca n-au dat caldura niciodata anul asta? Pune mâna si-ai sa vezi.”
Ana Cristatu implineste 82 de ani luna ianuarie, se misca greu, pentru ca are probleme cu picioarele. M-a invitat in casa sa-mi arate cât de reci sunt caloriferele. Mi-a spus ce crede ea ca s-a intamplat ca in cateva blocuri de pe bulevardul Moscovei, inca nu e caldura.
Ana Cristatu: „Presedintele nostru de cooperativa a lucrat 10 ani, a lepadat, el a fost si san-tehnic, si-a umplut buzunarele cu bani, nu ne dadea caldura iarna, si ce-a facut? S-a dus si ne-a lepadat. El nu putea sa ia un san-tehnic din alta casa sa spele trubele sa sa avem caldura? Din cauza casei noastre nu primeste nicio casa de aici caldura.”
Ana Cristatu spune ca din cauza frigului starea sanatatii ei se inrautateste: „Acum macar merg, dar nu puteam sa merg deloc. Acum m-am imbolnavit si la rinichi, dar cum am sa ma indrept eu acum? La anii astia rinichii nici nu se mai indreapta. Iaca pe una o dus-o la spital si moare de frig.”
Un alt locuitor al aceluias bloc, Dumitru Razlovan are alta explicatie: „Casa nu e gata sa primeasca caldura. Nu s-au facut niste lucrari care trebuiau facute, trebuiau puse niste pompe, de dat aer in toata sistema.”
Europa Libera: Si daca aceasta casa nu are gospodar, cum o sa primiti caldura?
Dumitru Razlovan: Nu stiu. Vad ca vine iarna. Ca atare ei imi propun sa fiu eu presedinte, sa iau gospodaria asta. Dar eu am lucrat multi ani in chestia asta si stiu cum e sa lucrezi cu oamenii. Acum toti ma roaga sa fiu presedinte ca o sa ma ajute toti, dar pana la urma oricum o sa fac singur toate chestiile.
Andrei Goleac, un batran din acelasi bloc este insa deocamdata impotriva conectarii blocului la energie termica. Spune ca de banii astia mai bine-si cumpara inca ceva de mancare.
Andrei Goleac : „Caldura este foarte scumpa, si noi nu putem sa primim caldura cu asa pret. Trebuie sa economism, din buzunarul nostru. Rezist. Ma acoper cu mai multe paturi, rezist. Mai iau o sticla de plastic, o umplu cu apa fierbinte, o pun sub patura si-mi tine cald noaptea. Trebuie sa sufar, pentru ca daca nu voi suferi, cat o sa platesc? Am 800 de lei pensia. Caldura e 800 de lei si ceva gigacaloria. Eu am o camera, dar cei care au 2-3 camere?”
Europa Libera: Dar cum facem cu cei care au copii mici?
Andrei Goleac: „Da, cei care au copii mici se-ntelege ca trebuie inclusa caldura. De pilda eu sunt singur, eu pot sa sufar, sa rabd.”
Contabila cooperativei Irina Luchianteva spune insa ca datornicii sunt de vina: „Caldura va fi conectata atunci cand vor fi platite datoriile la Termocom. Avem acum 3 procese cu datornicii, dar, sa va spun sincer, judecatorilor li se face mila mai mult de datornici decat de cooperativa. Dreptate nu se face.”
Reponsabili de la Societatea pe actiuni Termocom spun ca energia termica tehnic ajunge in subsolul fiecarui bloc. Conexiunea ulterioara depinde de dorinta locatarilor si datoriile lor.