24.10 - București: Convorbiri la Bruxelles pe tema aderării României la UE.

România are până acum 9 capitole de negocieri deschise, din care 6 au fost deja închise.

24 octombrie 2000

Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea; corespondent: Dan Alexe).

Convorbiri la Bruxelles pe tema aderării României la UE.



La Bruxelles a avut loc a trei reuniune România – Uniunea europeană la nivelul adjuncţilor de şefi de delegaţii, privind pregătirea României pentru admitere. România a fost reprezentată de Aurel Ciobanu-Dordea, negociatorul şef . A fost închis capitolul statistică şi ar putea fi închis cel privind cultura. În următoarea etapă, problema o reprezintă telecomunicaţiile.

România are până acum 9 capitole de negocieri deschise din care 6 au fost deja închise. Ceea ce înseamnă că în aceste 6 domenii se consideră că România corespunde cerinţelor Uniunii Europene. În domeniul telecomunicaţiilor, capitol care va fi deschis în noiembrie, România a cerut deja o perioadă de tranziţie, pentru armonizarea frecvenţelor radio electrice.

Nu este nimic neobişnuit în a cere o perioadă de tranziţie, dar cea cerută de România, până în 2013 este inacceptabil de lungă, a declarat comisarul pentru telecomunicaţii. Este vorba de o armonizare între operatorii guvernamentali şi cei comerciali, în domeniul repartizării frecvenţelor audio. O problemă este că în România, armata foloseşte mai multe frecvenţe civile pe care, potrivit regulilor europene, va trebui să le cedeze.

Un alt capitol care va fi deschis înainte de sfârşitul anului este cel al concurenţei – relatează de la Bruxelles, corespondentul Europei Libere, Dan Alexe.