Iniţiativa legislativă are ca scop interzicerea susţinerii financiare de către guvernele altor state a publicaţiilor cu caracter politic.
25 octombrie 2000
Actualitatea în Republica Moldova.
O inițiativă legislativă controversată privind sponsorizarea presei.
Dan Ionescu: Trei deputaţi au înaintat o iniţiativă legislativă privind presa, care are toate şansele să stârnească puternice controverse. Despre ce anume este vorba, vă spune Eleonora Lisnic.
Deputaţii Vladimir Solonari şi Alexei Tulbure din Partidul Democrat şi Victor Josu din Partidul Renaşterii şi Concilierii au depus o iniţiativă legislativă, privind interzicerea prin lege a publicaţiilor moldovene sprijinite financiar de guvernele altor state. Autorii iniţiativei propun ca excepţie să facă ediţiile periodice pentru copii, cele ştiinţifico-didactice şi publicaţiile uniunilor de creaţie.
Prin urmare, explică autorii, iniţiativa legislativă are ca scop interzicerea susţinerii financiare de către guvernele altor state doar a publicaţiilor cu caracter politic. Cei trei deputaţi propun ca această prevedere să fie adoptată sub formă de completare la Legea presei.
În Republica Moldova apar mai multe ediţii periodice finanţate în cadrul unui program special al Guvernului României, la fel cum apar şi ediţii periodice editate de diaspora rusă cu bani ruseşti, însă în mass media de la Chişinău, în special în cea de stânga şi cea de limbă rusă, este speculat exclusiv sprijinul în domeniu, acordat de Guvernul român.
Să menţionăm aici, că opinia publică din Republica Moldova cunoaşte care sunt publicaţiile, ce apar cu sprijinul statului român, în cadrul Programului „Limba română”. Dar până acum nu s-a precizat cât de oficiale sunt sursele din care provin banii, pe care se editează ziarele diasporei ruse. Deputatul Vladimir Solonari, unul dintre autorii iniţiativei legislative, a refuzat să numească guvernele statelor, care finanţează, în opinia sa, ediţii periodice moldovene cu caracter politic, argumentând că iniţiativa legislativă nu este îndreptată împotriva vreunui guvern.
Vladimir Solonari: „Nu este îndreptală împotriva la nici un guvern, fie el al României, fie el al Rusiei, fie el al Franţei. Dar dacă măcar un guvern o să încerce să facă aşa, eu cred că această acţiune ar cădea sub incidenţa legii, dacă ea va fi aprobată de către Parlament. Eu nu cred, că este normal dacă măcar un guvern o să încerce să facă aşa ceva. Eu cred, că aşa încercare, dacă ea se face, dacă ea există, reprezintă pur şi simplu o încălcare a acestui principiu de bună vecinătate.”
Printre ziarele sprijinite financiar de Guvernul României se numără „Ţara”, „Alfa şi Omega”, „Glasul Naţiunii” şi „Literatura şi Arta”. Vladimir Solonari apreciază, că sub incidenţa legii pe care o propune nu ar cădea ultimele trei publicaţii enumerate. În acelaşi timp, deputatul Solonari a refuzat categoric să dea o apreciere şi referitoare la ziarul „Ţara”, cunoscut ca organ de presă al Partidului Popular Creştin-Democrat.
În timp ce grupul de deputaţi menţionat a propus o completare la Legea presei, un alt coleg de-al lor, Vasile Spinei, din Partidul Democrat a depus o iniţiativă legislativă, prin care propune abrogarea Legii presei. În opinia lui Spinei, o asemenea lege nu este necesară în general, pentru că nu face decât să ţină în frâu ziariştii. Deputatul mai argumentează, că Legea supremă interzice cenzura aplicată mass media, iar în lipsa unei legi a presei activitatea jurnaliştilor va fi reglementată prin Legea despre accesul la informaţie, adoptată de curând.
Din Chişinău, Eleonora Lisnic, pentru Radio Europa Liberă.